Україна

Підсумки 30.8: Удар по Харкову і відставка ОлещукаСюжет


Підсумки 30.8: Удар по Харкову і відставка Олещука

Росіяни скинули КАБи на Харків, багато жертв; Президент звільнив командувача Повітряних Сил ЗСУ. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни скинули КАБи на Харків, багато жертв

Російські агресори завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову. Принаймні сім людей загинули. Серед жертв – дівчинка, яку вбили прямо на дитячому майданчику. Поранення отримали 47 людей. Російські воєнні злочинці влучили в п’ять місць у Харкові, зокрема й у центральну частину міста. Також був атакований 12-поверховий будинок. Президент Володимир Зеленський заявив, що це – “удар, якого не було б, якби в наших сил оборони була здатність знищувати російську військову авіацію там, де вона базується”.

Президент звільнив командувача Повітряних Сил ЗСУ

Президент Володимир Зеленський 30 серпня звільнив генерал-лейтенанта Миколу Олещука з посади командувача Повітряних Сил Збройних Сил України. У Генштабі повідомили, що тимчасово Повітряні Сили ЗСУ очолить генерал-лейтенант Кривоножко Анатолій Миколайович.

У Повітряних Силах зробили заяву щодо катастрофи F-16

Незадовго до звільнення Микола Олещук зробив заяву щодо катастрофи F-16. За його словами українські військові та фахівці зі США вже ведуть спільну роботу зі з’ясування причин авіакатастрофи з літаком F-16, який пілотував льотчик-винищувач Олексій Месь 26 серпня. “Ми з’ясовуємо причини авіаційної катастрофи. Ніхто нічого не приховував і не приховує! Усе вище керівництво одразу отримало доповідь про катастрофу. Отримали попередній звіт і партнери зі США, які вже беруть участь у розслідуванні причин”, – заявив Олещук.

Сирський заявив про просування ЗСУ на Курщині

У Курській області РФ триває наступальна операція української армії. За попередню добу наші війська просунулися на відстань до двох кілометрів, повідомив головком ЗСУ Олександр Сирський на засіданні Ставки верховного головнокомандувача в п’ятницю. За його словами, Загалом під контроль взято п’ять квадратних кілометрів території.

У Києві фіксують смерті від гарячки Західного Нілу

У Києві з початку літа госпіталізували 17 людей з гарячкою Західного Нілу. Троє з них померли. Головним джерелом і резервуаром вірусу в природі є птахи, переважно перелітні, а також певні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю і можуть передати вірус людині чи тварині. В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних захворювань.

Польща відмовилась збивати ракети і дрони РФ

Польща не збиватиме російські безпілотники та ракети над територією України і не буде тренувати на українській території військових. Про це заявив заступник міністра оборони країни Павел Залевський. “Радикальне посилення Заходом протиповітряної оборони України має бути достатнім і не потребує такої підтримки з боку польських ВПС”, – заявив польський чиновник. Він також підкреслив, що “країни НАТО і ЄС не є сторонами війни”.

Стало відомо, скільки снарядів ЄС передав Україні

Євросоюз поставив Україні близько 700 тисяч артилерійських снарядів калібру 155-мм із обіцяного 1 млн. Про це сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель. “Ми зараз на рівні приблизно 700 тисячі снарядів 155-мм калібру. Ми ще не на цільовому показнику, але Захід нарощує можливості”, – заявив він. За словами Борреля, промисловість країн ЄС ще нарощує потужність, тому виробництво боєприпасів продовжує зростати.

Україна припинить транзит нафти з Росії в ЄС – ОП

Україна з 1 січня 2025 року збирається припинити транзит російської нафти трубопроводом Дружба. В ОП зазначили, що Словаччина, Чехія та Угорщина отримували російську нафту через цей нафтопровід. Але була резолюція Євросоюзу, що вони мають знайти можливості диверсифікації нафти й припинити транзит через Україну російської нафти. Так само це стосується і газу. Москві доводиться продавати нафту і газ з великими знижками на ринках Азії. Але надалі ситуація для Росії ставатиме лише гіршою.

Камала Гарріс випереджає Трампа у семи ключових штатах

Кандидатка у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс лідирує чи йде поруч із Дональдом Трампом у кожному із семи ключових штатів. Про це свідчать дані опитування, проведеного після Національного з’їзду Демократичної партії. Зазначається, що Гарріс скоротила або нівелювала перевагу Трампа з ключових економічних питань і зарекомендувала себе як ту, яка більше заслуговує на довіру. Зокрема, віцепрезидентка лідирує на 2 відсоткові пункти серед зареєстрованих виборців у семи штатах.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 + ten =

Back to top button