Україна

Підсумки 30.08: Найбільша атака на РФ і прорив ЗСУСюжет


Підсумки 30.08: Найбільша атака на РФ і прорив ЗСУ

Росія зазнала найбільшої атаки дронів з початку війни; Українська армія ймовірно прорвала “лінію Суровікіна”. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія зазнала найбільшої атаки дронів з початку війни

Росію в ніч 30 серпня масовано атакували невідомі безпілотники. Вибухи прогриміли в аеропорту Пскова, який знаходиться за 700 кілометрів від кордону з Україною і набагато ближче до Естонії та Латвії. Також БПЛА завдали ударів по Московській, Орловській, Брянській, Рязанській та Калузькій областях, а тимчасово окупований Крим був атакований морськими дронами.

У ГУР підтвердили удар по аеропорту у Пскові. Там зазначили, що було знищено чотири військово-транспортні Іл-76 і ще декілька – пошкоджено.

У Кремлі визнали, що атака на аеропорт Пскова завдала клопотів російським військовим експертам, які досі не встановили, звідки взялися ці дрони.

У Брянську чи то дрони, чи їх уламки влучили в найбільший російський завод із виробництва мікроелектроніки Кремній ЕЛ. В результаті у цеху №20 почалася пожежа.

Українська армія прорвала “лінію Суровікіна” – ЗМІ

Підрозділи ЗСУ під час наступу у Запорізькій області подолали укріплення так званої “лінії Суровікіна”. Про це повідомив Bild з посиланням на військового оглядача Юліана Репке. “Тобто “зуби дракона” стримували українських солдатів лише близько доби”, – констатує Репке. Він стверджує, що у цьому ж районі Сили оборони України просунулися на 2 км на схід від села Новопрокопівка.

Ракетна атака на Київ: загинули двоє людей

Російські війська вночі 30 серпня здійснили ракетну атаку по Києву. Внаслідок падіння уламків загинули два охоронці підприємства. У КМВА зазначили, що такого потужного нападу Київ не відчував від весни. Спершу росіяни застосували ударні БПЛА, а невдовзі на столицю полетіли ракети, запущені із бортів стратегічної авіації Ту-95мс. Сили протиповітряної оборони знищили понад 20 ворожих цілей.

У Дніпрі поліцейський застрелив чоловіка на вулиці

В Дніпрі патрульний поліцейський під час затримання застрелив чоловіка. Камери спостереження показали, що він був за кермом авто, однак, коли полійцейські підійшли до машини, на місці водія була жінка. Вона відмовилася вийти з машини на вимогу поліцейських. Зав’язався конфлікт між копами та жінкою і чоловіком, які були в авто. Цікаво, що в цей момент нецензурними вигуками зловмисника підтримували діти в авто. Під час бійки поліцейський застосував табельну зброю та тричі вистрелив в чоловіка, який перед цим побив патрульну. Від отриманих травм чоловік помер. Слідці ДБР відкрили дві кримінальні справи за статтями “умисне вбивство” та “перевищення службових повноважень”. Патрульного затримано. ЗМІ пишуть про можливий зв’язок загиблого із криміналітетом. Смертельний інцидент в Дніпрі сколихнув українське суспільство. Користувачі активно діляться думками про те, хто винний в цій ситуації. Очільник МВС Ігор Клименко та мер Дніпра Борис Філатов також прокоментували резонансну справу.

ЄС планує озброювати Україну чотири роки – Боррель

Україна потребує передбачуваної військової допомоги на найближчі роки. Тому потрібно заснувати спеціальний фонд у 5 млрд євро на рік. Про це сказав високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. “Ми розраховуємо дійти згоди якнайшвидше. Я сподіваюся, це станеться до кінця року”, – резюмував Боррель.

Україна отримала від ФРН 10 Leopard та дрони

Уряд Німеччини повідомив про передачу Україні нового пакету військової допомоги, до якого увійшли 10 танків Leopard 1A5 та інше озброєння. Україні також передали один радар TRML-4D; 16 безпілотних комплексів для розвідки Vector; чотири транспортери танків HX81; понад 13 млн боєприпасів до стрілецької зброї.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button