Україна

Підсумки 29.01: Ріст плацдарму і згода УгорщиниСюжет


Підсумки 29.01: Ріст плацдарму і згода Угорщини

Плацдарми ЗСУ на лівому березі розширилися; Угорщина готова розблокувати допомогу ЄС Україні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

На лівому березі є розширення плацдармів ЗСУ – Гуменюк

Українські військові продовжують роботу з розширення плацдармів на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Про це сказала речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. При цьому вона зазначила, що російських військових на цій ділянці значно більше, і вони мають кращий тил і забезпечення, на відміну від українських бійців, у яких за спиною Дніпро. За словами Гуменюк, треба бути дуже обережними в інформаційному просторі та задовольнятися тією інформацією, яка може бути оприлюдненою станом на зараз.

В Орбана заявили, що Угорщина готова розблокувати допомогу ЄС Україні

Будапешт готовий до компромісу, який дозволить фінансувати запропонований ЄС пакет допомоги Україні з бюджету блоку. Про це політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Балаж Орбан заявив перед екстреним самітом. Він додав, що Будапешт 27 січня направив Брюсселю пропозицію, яка свідчить про його готовність використати бюджет ЄС для надання пакета допомоги Україні та випустити спільні боргові зобов’язання ЄС для його фінансування, якщо будуть додані інші “застереження”. ЗМІ також повідомляють, що Європейський Союз готовий запровадити план саботажу угорської економіки, якщо Будапешт заблокує фінансову допомогу Україні на саміті лідерів ЄС.

Єрмак і Кулеба зустрілись з головою МЗС Угорщини

Переговори делегацій Угорщини і України засвідчили взаємне прагнення двох країн організувати зустріч на найвищому рівні. Про це сказав керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на брифінгу за результатами переговорів з очільником МЗС Угорщини Петером Сіярто. Очільник МЗС Дмитро Кулеба, який брав участь у переговорах, запевнив, що Україна налаштована на остаточне врегулювання суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин. Спеціальна комісія під егідою МЗС за 10 днів представить “конкретне розуміння” у цьому напрямку. У свою чергу Сійярто заявив, що Угорщина підтримувала і підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України, надаватиме допомогу у гуманітарній сфері, але не має наміру постачати зброю.

ЄС погодив передачу Києву прибутків від активів РФ

Посли Європейського союзу підтримали використання прибутків від заморожених активів РФ для допомоги для України. Наразі доходи відкладатимуть на окремий рахунок. Далі ще потрібно буде погодити фактичний переказ на рахунок України.

До Києва прибули інспектори зі США

До Києва прибули три генеральні інспектори від Міністерства оборони США, Держдепартаменту та USAID. У посольстві США в Україні зазначили, що їхні зустрічі з виконавцями, партнерами й українським урядом сприятимуть посиленню нагляду та підзвітності за допомогою Україні з боку США.

Росіяни вдарили по Сумщині, троє загиблих

Російські агресори здійснили обстріл Сумської області, загинули троє людей. Двох чоловіків поранило на вулиці, біля пошти. По них росіяни випустили снаряд з міномета. Ймовірно з “градів” обстріляли житловий будинок, де знаходилися чоловік та жінка, вони загинули на місці. Одного з постраждалих чоловіків відправили “швидкою” до лікарні у Шостку, але він помер.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button