Україна

Підсумки 28.12: РФ погрожує НАТО і нові голови ОДАСюжет


Підсумки 28.12: РФ погрожує НАТО і нові голови ОДА

Росія пригрозила НАТО: Фінляндія постраждає першою; Призначено голів Рівненської та Донецької ОДА. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія пригрозила НАТО: Фінляндія постраждає першою

Постійний представник Росії при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов заявив, якщо між НАТО та Росією відбудеться конфронтація, то Фінляндія “постраждає першою”, повідомляє Euractiv. Він зазначив, що Фінляндія десятиліттями зберігала нейтральний статус. Втім, отримання країною членства в НАТО “перетворило її на ворожу до Москви державу”. Свої заяви Ульянов аргументував ще й тим, що кордон Фінляндії прилягає до Росії.

Призначено голів Рівненської та Донецької ОДА

Президент Володимир Зеленський призначив голів Рівненської та Донецької обласних держадміністрацій. Головою Рівненської обласної державної адміністрації став Олександр Коваль. А головою Донецької ОДА призначено Вадима Філашкіна.

У Зеленського прокоментували ідею мобілізувати 500 тисяч українців

Пропозиція щодо додаткової мобілізації до Сил оборони України 500 тисяч осіб не є остаточним рішенням, її будуть додатково обговорювати. Про це в коментарі 24 каналу заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. За його словами, цифри 400-500 тисяч дискутуються на рівні профільного комітету і на рівні військових, а сам процес мобілізації планують розтягнути на рік. Представник Офісу президента запевнив, що озвучені цифри у пів мільйона українців не пов’язані із кількістю втрат в ЗСУ. Подоляк також підкреслив необхідність замінити людей на передовій, які вже майже два роки стримують російську агресію. 

Розстріляні під Роботиним полонені були військовими 82-ї бригади ДШВ

Троє українських військовополонених, яких російські окупанти розстріляли під Роботиним у Запорізькій області, були військовими 82-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ. Про це повідомило Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Зазначається, що бійці потрапили у полон після отримання поранень та контузій різних ступеней тяжкості. Росіяни їх розстріляли, порушивши Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими, а також інші норми міжнародного гуманітарного права. В Офісі генерального прокурора заявили, що до страти військовополонених можуть бути причетні військові із російської 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії, відомої як “Псковська десантна дивізія”.

В Одесі військовий взяв у заручники жінку з дитиною

В Одесі озброєний військовий намагався накласти на себе руки. При цьому він зачинився у квартирі зі своєю знайомою та її дитиною. Під час спроби поспілкуватися чоловік відмовився відчинити двері, висловлював небажання жити і наміри самогубства, а також повідомив, що порізав собі руки і стікає кров’ю. Офіцери військової частини викликали поліцію. Правоохоронці успішно провели спецоперацію зі звільнення двох заручників. Чоловіка доправили до військового госпіталю. Жінка і дитина не постраждали.

Зеленський обговорив з Папою “формулу миру”

Президент Володимир Зеленський повідомив, що провів розмову з Папою Римським Франциском. “Говорив з Його Святістю Папою Франциском. Подякував за привітання для України та українців з Різдвом, за побажання справедливого миру для усіх нас”, – зазначив Зеленський. За його словами, у ході розмови обговорили спільну роботу щодо “формули миру”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button