Україна

Підсумки 24.11: Блекаут та визнання ГолодоморуСюжет


Підсумки 24.11: Блекаут та визнання Голодомору

Три країни визнали Голодомор геноцидом українців; Енергосистема України відновлюється після блекауту. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Енергосистема України відновлюється після блекауту
 
В Укренерго повідомили, що станом на 19:00 зі світлом було вже 50% споживачів. За даними компанії, у країні вже працює значна частина теплоелектростанцій та гідроелектростанцій. Поступово набирають потужність усі атомні станції, за винятком захопленої росіянами Запорізької АЕС. При цьому в Укренерго не беруться назвати точні терміни повного відновлення енергосистеми.
 
Румунія, Ірландія та Молдова визнали Голодомор геноцидом українців
 
Парламенти Румунії, Ірландії та Молдови визнали, що Голодомор був геноцидом українського народу. Парламент Румунія визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу. А в парламенті Молдови проголосували за декларацію, якою пропонувалося визнати Голодомор “наслідком запланованих заходів із навмисним наміром винищити опонентів комуністичного режиму та ключовим інструментом політики поневолення тих часів”.
 
ЄП схвалив виділення 18 млрд євро для України
 
Європарламент схвалив пакет підтримки України на 2023 рік на суму до 18 млрд євро для того, щоб Україна пережила війну та розпочала відновлення. У ЄП зазначили, що рішення про надання допомоги було ухвалено “рекордно швидко”. Тепер рішення мають схвалити представники країн-членів ЄС.
 
У ГУР назвали можливу дату наступної масованої атаки по Україні
 
Росія готує наступний масований ракетний удар по Україні приблизно за тиждень. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. За його словами, це той час, який їм потрібний, щоб підготуватися до нової масованої атаки ракетами. Україна у свою чергу готується до більш ефективної роботи протиповітряної та протиракетної оборони.
 
Україна повернула з полону ще 50 воїнів
 
У четвер, 24 листопада, із російського полону повернулися 50 українських воїнів. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. Він уточнив, що додому потрапили 20 нацгвардійців, 12 військових Військово-морських сил, десять бійців збройних сил України, шість прикордонників та два учасники тероборони.
 
Польща просить Німеччину передати Україні системи Patriot
 
Польське міноборони попросило Німеччину передати Україні раніше запропоновані Польщі системи ПРО Patriot. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак переконаний, що передача цих систем саме Україні підвищить безпеку на кордонах Польщі. У Німеччині відповіли, що це рішення вимагатиме попереднього обговорення з НАТО та союзниками.
 
РФ більше не буде головою у Комітеті всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
 
Росія більше не головуватиме у Комітеті всесвітньої спадщини ООН з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), але залишається її членом. У МЗС України зазначили, що це був тривалий процес, за яким стояла кропітка робота українських дипломатів, Міністерства культури та інформаційної політики України.

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button