Україна

Підсумки 24.10: Спалах гепатиту і крок у ЄССюжет


Підсумки 24.10: Спалах гепатиту і крок у ЄС

ЗМІ назвали дату оцінки заявки України в ЄС; У Вінниці – потужний спалах гепатиту А. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЗМІ назвали дату оцінки заявки України в ЄС

Виконавча влада Євросоюзу збирається представити 8 листопада оцінку прогресу, досягнутого Україною в її заявці на членство у блоці, повідомило агентство Reuters. За словами трьох чиновників, це буде ключовим кроком у рішенні ЄС про те, чи починати переговори про вступ з Україною. Очікується, що Україна отримає позитивну рекомендацію, можливо, за додаткових умов, пов’язаних із боротьбою з хабарництвом і правами меншин. Останнє питання порушила Угорщина. У свою чергу, президент Володимир Зеленський, виступаючи через відеозв’язок на колегії Єврокомісії у вівторок, заявив, що найголовнішим пріоритетом для України є готовність уже цього року до політичного рішення щодо початку переговорів про членство в Євросоюзі. 

У Вінниці потужний спалах гепатиту А

У Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. У місті вже офіційно зареєстровано 93 випадки. Серед хворих – 16 дітей. Де і як могли заразитись люди епідеміологи наразі з’ясувати не можуть, адже серед хворих є представники різних вікових груп, всіх районів Вінниці та різних видів діяльності. Хворі діти також навчаються у різних школах. На лабораторне дослідження було відібрано 66 проб води з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі. З цих проб 53 вже перевірено, вони відповідають санітарним нормам. Лікарі не дають ніяких прогнозів, оскільки, з одного боку, невідоме джерело поширення хвороби, а, з іншого, ситуацію ускладнює тривалий інкубаційний період.

Україна і Rheinmetall створили оборонне СП

Німецький оборонний концерн Rheinmetall і АТ Українська оборонна промисловість утворили спільне підприємство. Повідомляється, що СП обслуговуватиме й ремонтуватиме техніку, отриману Україною від партнерів, а також на підприємстві відбуватиметься локалізація виробництва провідних зразків техніки Rheinmetall AG.

У Кабміні заявили про збільшення потужності зернового коридору

За час роботи нового тимчасового морського коридору Україна експортувала майже 700 тисяч тонн зерна переважно в країни Європи та Африки. Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. За його словами, з кожним днем кількість кораблів, які заходять в порти, збільшується. За час роботи нового коридору в порти зайшло 38 суден, вийшло понад 30, звичайно не усі вони із зерном. Сольський зазначив, що найбільше української продукції зараз експортується Дунаєм через Румунію.

Війна Ізраїля і ХАМАС: загинули 22 українця

Під час військових дій між армією Ізраїля і терористичним угрупуванням ХАМАС загинули 22 громадянина України. Про це у вівторок, 24 вересня, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. За його даними, кількість підтверджених жертв серед українців в Ізраїлі – 19 загиблих та один зниклий безвісти. У секторі Гази – троє загиблих громадян України. Також стало відомо, що в місті Газа через ракетний обстріл загинули двоє дітей, які були громадянами України. Це – брат і сестра, яким було 9 та 6 років. Їхня мати – українка, родом із Харкова. Вона вижила.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button