Україна

Підсумки 2.02: Переговори з ЄС та мільйони у ліжкуСюжет


Підсумки 2.02: Переговори з ЄС та мільйони у ліжку

Зеленський провів переговори із головою Єврокомісії; У екс-заступника міністра оборони знайшли мільйони у ліжку. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський провів переговори із головою Єврокомісії
 
Президент Володимир Зеленський провів переговори з Президентом Єврокомісії та членами Колегії Єврокомісії, за підсумками яких “досягнули дуже важливого взаєморозуміння”. Він висловив упевненість у тому, що Україна заслуговує вже цього року підійти до старту переговорів про членство в ЄС. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, у свою чергу, заявила, що влада Євросоюзу прийняла рішення надати Україні додаткові 2 400 генераторів, а також запросила країну стати учасником загальноєвропейської енергетичної платформи.
 
ЄС прийме десятий пакет санкцій до 24 лютого – ЄК
 
Євросоюз завершить роботу над десятим пакетом санкцій проти Росії до 24 лютого – до річниці початку повномасштабної агресії РФ проти України. Про це у четвер, 2 лютого, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час зустрічі з представниками ЗМІ у Києві. За її словами, Росія буде змушена заплатити за руйнування, які вона вчинила, і даватиме кошти на відновлення України.
 
Європарламент закликав готувати переговори щодо вступу України до ЄС
 
Європарламент ухвалив резолюцію, в якій висловив свої очікування від саміту ЄС-Україна, що має відбутися у Києві 3 лютого. Зокрема, щодо перспективи членства України в ЄС, документ вимагає, щоб Євросоюз “працював над початком переговорів про вступ і підтримував дорожню карту з викладом наступних кроків для забезпечення приєднання України до єдиного ринку ЄС”.
 
ЄС виділив €500 млн на військову допомогу Україні та готує €400 млн на реформи
 
Рада Євросоюзу виділила Україні сьомий пакет військової допомоги у розмірі 500 млн євро та ще 45 мільйонів євро на місію військової допомоги ЄС. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулєба. Крім того, Bloomberg з посиланням на єврокомісара з питань бюджету Йоханнеса Хана повідомив, що ЄС готує новий пакет допомоги Україні на 400 млн євро для підтримки процесу реформ. Також незабаром ЄС також запропонує продовжити зупинення всіх тарифів та заходів торговельного захисту щодо українського імпорту.
 
Мільйони у ліжку: обшук у заступника міністра оборони
 
Журналісти отримали від джерел у правоохоронних органах відео із серпневих обшуків у фігуранта розслідування про шахрайство на закупівлі у Міноборони екс-заступника міністра оборони Олександра Миронюка. У його ліжку правоохоронці виявили майже мільйон доларів.
 
Укренерго прозвітувало про успішні ремонти
 
В Україні дещо поменшало споживання електроенергії, і знизився дефіцит в енергосистемі, хоча він все ще залишається суттєвим. Про це повідомляє Укренерго. Наразі генеруючих потужностей у системі достатньо, щоб покрити близько 80% потреб споживачів в Україні. На одній із електростанцій було виведено з ремонту та включено в роботу блок. Також збільшилося виробництво електроенергії гідроелектростанціями.
 
Витрати України за місяць удвічі перевищили прибутки
 
У січні 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 104,4 млрд. гривень. При цьому касові витрати виявилися майже вдвічі більшими – 193,7 млрд гривень, у тому числі загального фонду – 183,6 млрд грн, повідомляється на сайті Мінфіну. Крім того, за січень до бюджету надійшло 36,6 млрд. гривень у вигляді міжнародної допомоги (грантів).

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button