Україна

Підсумки 17.11: Терори МіГ і блокування санкційСюжет


Підсумки 17.11: Терори МіГ і блокування санкцій

Зеленський на Ставці дав доручення щодо МіГ-31; Угорщина заблокувала обговорення 12 пакету санкцій ЄС проти РФ. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський на Ставці дав доручення щодо МіГ-31

Президент Володимир Зеленський під час засідання Ставки верховного головнокомандувача дав доручення знайти рішення, щоб тривалі польоти російських літаків МіГ-31К, які можуть переносити ракети Кинджал, не паралізували Україну. Як відомо, останнім часом Росія стала регулярно тероризувати Україну польотами МіГ-31. Повітряні тривоги стали набагато довшими, бо росіяни почали дозаправляти ці літаки у повітрі. Це призводить до суттєвих втрат для економіки України.

Угорщина заблокувала обговорення 12 пакету санкцій ЄС проти РФ – журналіст

Посли країн ЄС провели дебати про новий пакет санкцій проти Росії, але Угорщина повністю заблокувала цей процес. Про це повідомляє редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​ Рікард Йозвяк. Він додав, що тепер треба дивитися, чи вдасться домовитися про нові санкції проти РФ раніше зимових свят.

Байден підписав закон про бюджет без допомоги Україні

Президент США Джо Байден 16 листопада підписав законопроєкт про тимчасовий бюджет, який не передбачає допомогу Україні та Ізраїлю. Таким чином США вдалося уникнути “шатдауну”. Зазначається, що низка федеральних органів США отримали фінансування до 19 січня 2024 року, щоб продовжити проєкти і заходи. Ще низка урядових органів будуть фінансуватися у рамках тимчасового бюджету до 2 лютого 2024 року.

ЗСУ заявили про успіхи на лівобережжі Херсонщини

Сили оборони закріпилися на кількох плацдармах на лівому березі Дніпра на Херсонщині. Цю інформацію підтвердила пресслужба Морської піхоти. Повідомляється, що під час боїв на лівобережжі російські окупанти зазнали значних втрат у живій силі та техніці. “Одна з головних цілей цієї роботи – відтіснити ворога якомога далі від правого берега, щоб убезпечити цивільне населення від постійних російських обстрілів. Чим далі російська артилерія стоятиме від Херсона – тим краще”, – повідомили у Генштабі. Також успіхи українських Сил оборони на лівобережжі Херсонської області відзначив президент Володимир Зеленський. 

Нідерланди зарезервували для України €2 млрд

Уряд Нідерландів зарезервував понад 2 млрд євро на 2024 рік для України. Гроші переважно підуть на військову допомогу, повідомило Міноборони Нідерландів. У відомстві зазначили, що ця сума покриє потреби України, які є, наприклад, у сфері боєприпасів та обслуговування вже поставлених бойових платформ і систем. Частково гроші також підуть на відновлення й реконструкцію, а також на поліпшення кібербезпеки України.

Підвищення тарифу на електрику: регулятор анонсував, Міненерго спростувало

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг анонсували можливе зростання тарифу на електроенергію для населення України на 15% у наступному році, але після опалювального сезону. У Міненерго заявили, що підняття цін на електроенергію для населення з 1 січня не буде. “Міненерго офіційно повідомляє, що підвищення тарифів для населення наразі не передбачається”, – йдеться в заяві.

Фінляндія надала Україні зброю на €100 млн

Фінляндія передала Україні 20 пакет військової допомоги на 100 млн євро. До нього увійде військова техніка, повідомило Міноборони Фінляндії. Там традиційно не повідомили, яка саме зброя увійшла в пакет військової допомоги для України. Але вказано, що загалом країна передала допомогу ЗСУ на загальну суму 1,5 млрд євро.

В Угорщині почалось опитування про допомогу Україні та її членство в ЄС

Угорський уряд в п’ятницю, 17 листопада, почав неофіційне опитування місцевих виборців про деякі суперечливі питання. Опитування складається з 11 запитань, зокрема про зупинку допомоги від ЄС Україні та про перешкоджання переговорам про вступ України в ЄС. Приклад одного з таких запитань: “Чи повинна Угорщина заблокувати план ЄС про надання Україні чотирирічного пакету допомоги у 50 мільярдів євро у разі, якщо блок не розморозить мільярдну допомогу Будапешту, яка була відкладена через стурбованість недотриманням прем’єр-міністром країни Віктором Орбаном стандартів верховенства права та прав людини?” Інші запитання стосуються того, чи треба припинити військову допомогу Києву, а також протидії переговорам про вступ України в ЄС.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button