Україна

Підсумки 16.11: Декларація G20 та Рамштайн-7Сюжет


Підсумки 16.11: Декларація G20 та Рамштайн-7

G20 засудила РФ за війну в Україні; Союзники на зустрічі Рамштайн ухвалили рішення про нову допомогу Україні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

G20 засудила РФ за війну в Україні – Reuters
 
Група двадцяти погодила спільну заяву, в якій засудила військову агресію Росії проти України. У документі йдеться, що “більшість країн-членів рішуче засуджують війну в Україні та зазначають, що вона викликає величезні страждання та погіршує існуючі проблеми у глобальній економіці”. При цьому в документі є згадка про “відмінність поглядів щодо ситуації та санкцій”.
 
Стали відомі результати зустрічі Рамштайн-7
 
Основною темою на зустрічі контактної групи з питань військової допомоги в Україні стала проблема закриття неба. Про нові пакети військової допомоги Києву заявили щонайменше шість країн, заявили у Пентагоні.
 
Укренерго закликало українців готуватися до кількох важких днів
 
Через ракетну атаку, здійснену Росією 15 листопада, прогнозуються значні перерви в енергопостачанні. Українцям радять запастися водою та зарядженими гаджетами. Також наближається похолодання і споживання електроенергії зростатиме, відповідно навантаження на мережі теж. Українців просять із розумінням ставитися до відключень, які впроваджуватимуться за необхідності, а також не залишати звичку економно використовувати електроенергію.
 
Ракета, що впала в Польщі, була українською – Столтенберг
 
Попередній аналіз вибухів на території Польщі свідчить про те, що це була ракета української ППО, якою збивали російську балістичну ракету. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг. При цьому він наголосив, що це не вина України. “Росія несе всю відповідальність, оскільки продовжує незаконну війну проти України”, – сказав генсек НАТО. Також президент США Джо Байден висловив припущення, що це могла бути ракета української ППО. Тим часом президент Володимир Зеленський висловив переконання, що ракета, яка впала у вівторок на території Польщі, була не українською. За словами президента, він отримав доповіді від командування ЗСУ та Повітряних сил і “не може їм не довіряти”, бо з ними “війну пройшов”.
 
Трамп оголосив про участь у президентських перегонах
 
Колишній президент США Дональд Трамп подав заявку до Федеральної виборчої комісії на висування своєї кандидатури на наступних президентських виборах у 2024 році. “Щоб знову зробити Америку великою, сьогодні я оголошую про висування своєї кандидатури на пост президента США”, – заявив Трамп під час виступу у своїй резиденції Мар-а-Лаго у Флориді. У свою чергу, чинний президент Джо Байден, який також має намір брати участь у нових президентських перегонах, заявив, що його попередник “підвів Америку”.
 
На засіданні Ставки обговорили деокупацію України
 
Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було ухвалено рішення щодо подальшої деокупації територій України. Члени Ставки розглянули прогнози розвитку оперативної ситуації на передовій з урахуванням змін на півдні. Зокрема, було ухвалено рішення у контексті подальшого звільнення українських територій. Крім того, учасники обговорили посилення захисту об’єктів критичної інфраструктури України та підвищення ефективності роботи протиповітряної оборони.
 
Суд заарештував п’ять обленерго – ЗМІ
 
Печерський районний суд Києва наклав арешт на частки у стратегічних українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких є громадяни Росії. Були заарештовані частки у статутних капіталах п’яти компаній: АТ Житомиробленерго (95,54%), АТ Херсонобленерго (99,99%), ПрАТ Кіровоградобленерго (72,9%), АТ Чернівціобленерго (96,78%) та АТ Рівнообленерго (93, 24%).

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button