Україна

Підсумки 15.11: Єрмак у США і справа проти ФаріонСюжет


Підсумки 15.11: Єрмак у США і справа проти Фаріон

Єрмак у США провів зустріч з членами Конгресу; СБУ взялась за Фаріон і відкрила справу. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Єрмак у США провів зустріч з членами Конгресу

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у рамках робочого візиту до США провів низку зустрічей із членами обох палат Конгресу США. Він відзначив важливість невідкладного розгляду бюджетного запиту адміністрації президента США про фінансування додаткових видатків на допомогу Україні. За словами Єрмака, Україна протистоїть новій осі зла у складі Росії, Ірану й Північної Кореї, тож продовження допомоги є не лише критично важливим для України, а й цілком відповідає національним інтересам США. Сторони також обговорили євроатлантичну інтеграцію України та укладення домовленостей про безпекові гарантії до набуття повноправного членства в НАТО, як це передбачено Спільною декларацією G7, ухваленою у Вільнюсі.

СБУ взялась за Фаріон і відкрила справу

В СБУ повідомили, що стосовно колишньої народної депутатки Ірини Фаріон розпочато кримінальне провадження. Була ініційована психолого-лінгвістична експертиза її висловлювань. А кримінальне провадження стосовно неї відкрито за статтями Кримінального кодексу України про порушення рівноправності громадян, образи честі і гідності військовослужбовця, порушення таємниці листування та порушення недоторканості приватного життя. Також цього дня Львівська політехніка звільнила Фаріон з посади професорки кафедри української мови. Фаріон заявила, що готує позов до суду.

Байден зустрівся із Сі Цзіньпіном

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін під час переговорів у Сан-Франциско домовилися відновити військову комунікацію на високому рівні та співпрацювати в боротьбі з наркотиками. Серед трьох головних тем переговорів двох лідерів була війна в Україні і відмова Росії її завершити. Також Байден заявив про досягнення “реального прогресу у переговорах.

У ЗСУ натякнули на “великі успіхи” на півдні

Відтискання ворога відбуваються на лінії від 3 до 8 кілометрів вздовж узбережжя Херсонщини, розповіла керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. За її словами, російські агресори перейшли в інтенсивну оборону на південному напрямку. При цьому вони не можуть прорахувати, з якого саме напрямку їм чекати такої небезпеки. Наразі у ЗСУ просять про інформаційну тишу.

Апеляційний суд прийняв рішення щодо ПриватБанку

Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження щодо оскарження ексвласниками ПриватБанку рішення про виведення його з ринку за участю держави і підтвердив неможливість повернення націоналізованого банку колишнім власникам. Cуд скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов ексспіввласника Приватбанку Ігоря Коломойського до Нацбанку та Кабінету міністрів про протиправність і скасування рішень про виведення неплатоспроможного банку з ринку.

Єврокомісія узгодила 12 пакет санкцій проти Росії

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель разом із Єврокомісією представили державам-членам пропозицію щодо 12 пакета санкцій проти Росії. Вони стосуватимуться понад 120 фізичних та юридичних осіб за їх роль у підриві суверенітету та територіальної цілісності України. Йдеться про представників військового, оборонного та ІТ-секторів РФ, а також “інших важливих економічних операторів”. Також Єврокомісія пропонує запровадити нові заборони на імпорт та експорт, а також заходи, спрямовані на посилення стелі ціни на нафту та протидію ухилянню від санкцій Євросоюзу.

Україна створила новий механізм страхування суден

Кабінет міністрів створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків. Він дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують в Україну морем. Як очікується, це рішення позитивно вплине на роботу зернотрейдерів. Новий механізм дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5% від вартості страхового тарифу, що загалом сільськогосподарським товаровиробникам додатково принесе до 4 млрд гривень.

Україна і Італія підготують гарантії безпеки

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні. Вони домовились про початок роботи над двосторонніми гарантіями безпеки. Зеленський і Мелоні скоординували майбутні спільні зусилля в контексті головування Італії в G7, а також обговорили подальшу безпекову співпрацю, зокрема реалізацію 8-го пакета оборонної підтримки з боку Італії.

ЦАХАЛ зніс будівлю парламенту ХАМАС у Газі і увійшов на територію лікарні Аль-Шіфа

Ізраїльські військові знесли будівлю парламенту палестинського радикального угруповання ХАМАС в секторі Гази. Також вони увійшли на територію найбільшої в секторі Гази лікарні Ашль-Шіфа, під якою начебто знаходиться штаб ХАМАС. У повідомленні ЦАХАЛ зазначається, що на території лікарні проводиться “точна та цілеспрямована” операція, мета якої – “перемогти ХАМАС і, можливо, врятувати заручників”. Пізніше у ЦАХАЛ оприлюднили кадри із лікарні. У ній знайшли зброю та бойове спорядження.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button