Україна

Підсумки 15.05: Атака на Київ і звільнення КнязєваСюжет


Підсумки 15.05: Атака на Київ і звільнення Князєва

Під час атаки на Київ ППО знищило усі шість Кінджалів; Верховний суд звільнив свого голову Князєва. Корреспондент.netвиділяє головні події вчорашнього дня.

Атака на Київ: ППО знищило усі шість Кінджалів

Вночі 16 травня армія РФ здійснила масштабну повітряну атаку на Україну. Київ, зокрема, потрапив під щільний напад з різних напрямків одночасноБуло випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 Кинджал, дев’ять крилатих ракет Калібр та три ракети наземного базування (С-400, Іскандер-М). Крім того, противник атакував ударними дронами типу Shahed-136/131, а також проводив повітряну розвідку трьома безпілотниками оперативно-тактичного рівня (Орлан-10, Supercam). Усі ракети та БПЛА були знищені. В Офісі президента після цього заявили про “кинджальне обнулення” Росії. Про це написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, назвавши Росію “країною-фейком”.

Верховний суд звільнив свого голову Князєва

Пленум Верховного суду висловив недовіру своєму голові Всеволоду Князєву, через що той автоматично втратив посаду. За таке рішення проголосували 137 суддів. Проти – ніхто. Таке рішення було ухвалене після затримання Князэва за підозрою у отриманні харабя у 2,7 млн доларів. Також стало відомо, що до роботи над кримінальним провадженням щодо викриття корупції у Верховному суді залучалися детективи під прикриттям.

Україна приєдналась до кіберцентру НАТО

Україна у вівторок офіційно приєдналась до Центру передових технологій з кібероборони НАТО. У штаб-квартирі Центру передового досвіду спільного кіберзахисту НАТО у Таллінні офіційно піднято Державний прапор України. Як зазначили у МЗС, це знаменує собою офіційне приєднання України до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО. Центр НАТО забезпечує боротьбу з кібератаками й кіберзахист інформаційних систем, а також навчання та підготовку фахівців з кіберзахисту НАТО.

ЄС схвалив перші у світі криптовалютні правила

Країни Європейського Союзу остаточно схвалили перший у світі всеосяжний набір правил для регулювання криптоактивів. Правила вимагають, щоб фірми, які хочуть випускати, торгувати й зберігати криптоактиви, токенізовані активи та стейблкоїни у 27 країнах Євросоюзу, отримали ліцензію.

В енергосистемі зменшились резерви – Укренерго

Чергова нічна масована ракетна та дронова атаки росіян по Україні не завдали нових пошкоджень енергетичній інфраструктурі. Але через ремонти на електростанціях зменшився доступний обсяг потужності та резервів. Українців закликали допомогти енергосистемі стабільно працювати, зменшивши споживання електроенергії у вечірні години.

У Чернігівські області через обстріли – масштабні лісові пожежі

Масштабні лісові пожежі, що виникли внаслідок обстрілів нині тривають у Чернігівській області. Їхню площу поки що встановити неможливо через активні бойові дії. Лісники філії намагаються зупинити пожежу: створюють мінералізовані смуги коло населених пунктів та встановлюють природні перешкоди на шляху розповсюдження вогню.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button