Україна

Підсумки 15.04: Допомога США і удар по ДонбасуСюжет


Підсумки 15.04: Допомога США і удар по Донбасу

У США активізувалося питання допомоги Україні та Ізраїлю; Росіяни атакували міста Донбасу, багато жертв. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

У США активізувалося питання допомоги Україні та Ізраїлю, але згоди немає

Лідер більшості у Сенаті США, демократ Чак Шумер заявив про досягнення консенсусу щодо допомоги Україні та Ізраїлю. За його словами, відповідний консенсус був досягнутий під час недільної телефонної розмови президента Джо Байдена і лідерів Конгресу. “Цього тижня можна буде щось зробити, щоб допомогти обом країнам”, – сказав Шумер. 

Водночас понад 90 конгресменів Палати представників США, які представляють обидві партії, звернулися з відкритим закликом до спікера Майка Джонсона негайно внести на розгляд ухвалений Сенатом законопроєкт із допомогою Україні та Ізраїлю. Законодавці підкреслюють, що цей законопроєкт має переважну двопартійну підтримку 70 зі 100 голосів у Сенаті. У разі, якщо він буде внесений до нижньої палати в понеділок, то може надійти на підпис президенту ввечері того ж дня.

Пізніше ЗМІ повідомили, що Джонсон на закритій зустрічі республіканців оприлюднив свій план, який передбачає розділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, які раніше були об’єднані в один законопроєкт. У Білому домі заявили, що не підтримують такий варіант.

Росіяни атакували міста Донбасу, багато жертв

Російські агресори вкрили вогнем вісім населених пунктів Донецької області. Є загиблі і постраждалі серед мирних мешканців. Місцева влада повідомила, що чотири людини загинули внаслідок обстрілу міста Сіверськ. Також Нацполіція повідомила про ворожі удари по семи населених пунктах – це міста Покровськ, Селидове, Торецьк, селища Очеретине, Щербинівка, села Котлине, Предтечине. Відомо про пошкодження 63 цивільних об’єктів. В Очеретиному загинула жінка, ще двоє цивільних травмовані.

Норвегія обіцяє новітню зброю для українських F-16. Україна також розраховує на Patriot

Україна отримає “значну кількість” винищувачів F-16, які будуть оснащені найновішим озброєнням. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде. “І, можливо, там будуть навіть більш дальні ударні можливості, які зараз дуже важливі для України”, – спрогнозував міністр. Він не зміг точно відповісти щодо можливої кількості переданих у майбутньому літаків F-16, але запевнив, що вона буде “значною”.

У свою чергу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна розраховує на допомогу Норвегії в отриманні систем ППО Patriot з інших країн у найкоротші терміни, вже обговорені конкретні кроки норвезької сторони в цьому напрямку. 

Україна почала будувати нові енергоблоки на ХАЕС

На Хмельницькій атомній електростанції стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 та №6 за американською технологією АР1000 компанії Westinghouse. П’ятий енергоблок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000, яка передбачає маневрування, що дуже важливо для України в умовах ударів по енергетиці. Завдяки будівництву №5 та №6 енергоблоків ХАЕС, та після запуску в експлуатацію двох нових блоків №3 та №4, потужність цієї станції перевищить потужність ЗАЕС.

НАТО надасть Україні п’ять кораблів 
 
Країни НАТО нададуть Україні п’ять протимінних кораблів. Два кораблі вже отримані, що три готуються до передачі від Нідерландів та Бельгії. Українські екіпажі, які готувалися до роботи на кораблях Черкаси та Чернігів, переданих Британією для флоту України, вже пройшли підготовку.
 
У Міноборони провели засідання Коаліції дронів
 
На позачерговому засіданні керівної групи Коаліції дронів, міжнародні партнери пообіцяли невдовзі розпочати постачання Україні безпілотників різних модифікацій. Зокрема Нідерланди підтвердили наміри контрактування партії дронів Heidrun RQ-35 на 200 млн євро у співпраці з Данією та Німеччиною. Окремо Німеччина передасть розвідувальні дрони VECTOR 211, а Канада влітку розпочне передачу 450 багатоцільових БпАК SkyRanger. Литва виділить 3 млн євро на виробництво FPV-дронів.
 
ОК Захід отримав нового командувача
 
Командувачем військ оперативного командування Захід призначено бригадного генерала Володимира Шведюка. До березня 2022 він обіймав посаду заступника командувача сил ТРО ЗСУ, з березня 2022 – начальник штабу угруповання Об’єднаних сил.
 
Росія відновила ключові НПЗ, після атак українських дронів – ЗМІ
 
Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів, які зазнали ударів українських безпілотників, повідомляє Reuters. Зазначається, що Росія швидко відновлює свої нафтопереробні заводи, попри труднощі з отриманням західних технологій. Це стосується Рязанського і Куйбишевського НПЗ, які повернули в експлуатацію низку установок.

У Росії почало заливати водою третє місто

У Росії після Оренбурзької області вода почала заливати місто Томськ. Рівень води у місцевій річці наблизився до критичної позначки 750 см, і до неї залишилося лише 3 см. Мер Томська вже оголосив про початок евакуації одного із садівничих товариств.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button