Україна

Підсумки 14.09: Таємний дозвіл і новий прорив ЗСУСюжет


Підсумки 14.09: Таємний дозвіл і новий прорив ЗСУ

Британія і США таємно схвалили удари по Росії – ЗМІ; ЗСУ здійснили новий прорив на Курщині. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Британія і США таємно схвалили удари по Росії – ЗМІ

США і Велика Британія ухвалили рішення дозволити Україні використовувати їхню зброю для ударів по території Росії, але поки що не хочуть офіційно про це оголошувати. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на британських чиновників. Розгортання ракет має стати частиною ширшого плану, спрямованого на те, щоб спробувати покласти край повномасштабній війні, стверджують посадовці.

Тим часом у Білому домі за підсумками зустрічі президента Джо Байдена і прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера заявили, що обидві країни й далі підтримуватимуть Україну в її протистоянні російській агресії. Однак про дозвіл на використання ракет для ударів вглиб РФ не йдеться.

ЗСУ здійснили новий прорив на Курщині

Українські війська успішно прорвали російську оборону на ще одній ділянці кордону в Курській області, проникнувши на кілька кілометрів углиб російської території. Про це повідомляє український підрозділ БпЛА Khorne. Доказом успішного прориву стало довге відео, на якому показано українську бронетанкову колону, що проходить через прорив, а потім прямує до міста Веселе, розташованого в тилу в угруповання ЗС РФ. 

Тим часом українські військові знищили підрозділ повітряно-десантних військ Росії, який намагався штурмувати зайняті раніше позиції ЗСУ у Курській області. Спроба прорвати оборонні позиції для них виявилася провальною. У важкому бою, який тривав кілька годин, на полі бою залишились п’ять БМД, танк і БТР противника, а також кілька десятків вбитих росіян.
 
Україна і Росія обмінялися полоненими у форматі 103 на 103
 
Відбувся черговий обмін полоненими у форматі 103 на 103. Як повідомив президент Володимир Зеленський, серед них 82 рядових та сержантів, 21 офіцер. Це захисники Київщини, Донеччини, Маріуполя та Азовсталі, Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Серед повернених – воїни ЗСУ, Нацгвардії, прикордонники, поліцейські. Також в числі звільнених 69 захисників Маріуполя, зокрема 31 оборонець Азовсталі, а також двоє охоронців ЧАЕС.

Шольц оголосив “остаточне рішення” щодо Taurus

Німеччина не планує відправляти далекобійні ракети Taurus дальнього радіусу дії в Україну, і це остаточне рішення. Про це на прес-конференції сказав німецький канцлер Олаф Шольц.

РФ атакувала Україну 70 “шахедами”

Окупанти в ніч на 14 вересня атакували Україну понад 70 дронами. Завдяки силам оборони більшість було збито. “В результаті протиповітряного бою збито 72 ворожі ударні БпЛА у межах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Полтавської, Харківської, Київської, Донецької, Житомирської, Дніпропетровської, Черкаської, Вінницької та Сумської областей… Два ворожі безпілотники локаційно втрачені на території України, ще два – повернулися в Росію”, – зазначили Повітряні сили ЗСУ. Також мигулої ночі Росія атакувала енергетичний об’єкт у Сумській області. Один працівник загинув, а ще сім було поранено.

Україна почала виробляти 155 мм снаряди

Україна розпочала власне виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм. Про це сказав радник президента зі стратегічних питань Олександр Камишін. Він зазначив, що це давно було важливою метою України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nine + nineteen =

Back to top button