Україна

Підсумки 14.03: Атака на інфраструктуру і бої у РФСюжет


Підсумки 14.03: Атака на інфраструктуру і бої у РФ

РФ атакувала телевізійну і радіоінфраструктуру на Харківщині і Сумщині; Бої за російську Бєлгородщину: повстанці оголосили про створення гуманітарного коридору. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

РФ атакувала телевізійну і радіоінфраструктуру на Харківщині і Сумщині

У ніч на четвер російські агресори вели масований обстріл обʼєктів телевізійної інфраструктури Харківщини. Також артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали близько 15 населених пунктів області.

Також на Сумщині агресори завдали ракетно-авіаційних ударів по радіотехнічних об’єктах. Було виведено з ладу передавачі телерадіомовлення в Сумах, Шостці, Білопіллі та Тростянці. Заявлялося, що внаслідок пошкоджень частина території області тимчасово не може приймати український телевізійний і радіосигнал. Можливі перебої з мобільним зв’язком. Однак після обіду мобільний зв’язок було відновлено. Користувачів радіо та телемовлення перевели на кабельне мовлення. 

Бої за російську Бєлгородщину: повстанці оголосили про створення гуманітарного коридору

Третій день у Курській та Бєлгородській областях триває рейд російських добровольців. В цих регіонах РФ фіксуються активні бої та вибухи.  У самому Бєлгороді внаслідок декількох обстрілів загинули двоє людей, ще 17 отримали поранення. В місті закрили всі ТРЦ, а місцеве населення намагається самостійно евакуюватися. Ввечері в четвер Легіон Свобода Росії, РДК і Сибірський батальйон анонсували нову масовану атаку по російським військовим у Курській і Бєлгородській областях. У зв’язку з чим добровольці відкрили гуманітарний коридор для цивільних і російських військовослужбовців із 21:00 четверга до 7:00 15 березня. Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що російська влада не випускає людей з Бєлгородської області, а хоче використати їх як “живий щит”.

Нацбанк знизив облікову ставку

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку на 0,5% – до 14,5% річних. “Подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом’якшення процентної політики”, – йдеться у повідомленні НБУ.

Україна отримає $10 млрд за два місяці – НБУ

У березні-квітні Україна може отримати до $10 млрд від західних партнерів. Про це повідомив Національний банк. “Загалом у березні-квітні Україна може отримати понад $10 млрд. Активізація надходжень зовнішньої допомоги в найближчий час дасть змогу суттєво наростити обсяг міжнародних резервів”, – йдеться у повідомленні. Зазначається, що Україна розраховує отримати у березні від ЄС 4,5 млрд євро, від Канади 1,5 млрд доларів, від Світового банку 1,5 млрд доларів, від МВФ 900 млн доларів. Ще 1,5 млрд євро ЄС надасть у квітні.

Starship здійснив перший політ у космос

Компанія SpaceX здійснила перший успішний тестовий запуск надважкої 120-метрової ракети-носія Super Heavy з кораблем Starship з майданчика в Бока-Чіка у штаті Техас. Корабель Starship було вперше виведено на орбіту. Метою запуску було випробування зв’язки першого ступеня Super Heavy та корабля Starship. У підсумку корабель вдало виконав програму, натомість Super Heavy не зміг виконати м’якого приводнення.

Зеленський провів важливі переговори з Шольцом

Володимир Зеленський і Олаф Шольц скоординували позиції напередодні зустрічі лідерів Веймарського трикутника. Також лідери держав обговорили подальшу політичну, економічну та оборонну співпрацю України й Німеччини. Окрему увагу приділили питанню локалізації оборонного виробництва в Україні. Президент також повідомив про пріоритетні потреби ЗСУ у бронетехніці, артилерії та ППО. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button