Україна

Підсумки 13.03: Атаки на НПЗ та удар по СумахСюжет


Підсумки 13.03: Атаки на НПЗ та удар по Сумах

Безпілотники атакували три НПЗ у Росії, що зупинило 12% нафтопереробних потужностей країни; У Сумах російський дрон влучив у п’ятиповерхівку, є жертви. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

БПЛА атакували три НПЗ у Росії

Відразу три російські нафтопереробні заводи зазнали атак у ніч на середу. ЗМІ з посиланням на джерела повідомили що удари організувала СБУ. “Сьогодні вночі СБУ атакувала дронами одразу три нафтопереробні заводи – не тільки в Рязані, а й у Кстово (Нижньогородська область) і Кіришах (Ленінградська область)”, – йдеться у повідомленні. Зазначається, що атаковані НПЗ входять до п’ятірки найбільших заводів у РФ.

Три атаки на НПЗ зупинили 12% нафтопереробних потужностей Росії – ЗМІ

Останні атаки українських безпілотників стали причиною зупинки роботи трьох нафтопереробних заводів в РФ. Таким чином, Росія втратила 12% її нафтопереробних потужностей, повідомляє інформагентство Bloomberg. ЗМІ уточнює, що нафтопереробний завод в Рязані давав 17,1 мільйона тонн нафтопродуктів на рік.

У Сумах російський дрон влучив у багатоквартирний житловий будинок

Російські військові атакували Суми ударними безпілотниками типу Shahed, один із яких влучив у багатоквартирний житловий будинок. В результаті один під’їзд п’ятиповерхівки обвалився. З-під завалів врятували 10 людей. Двоє людей загинуло.

Міноборони повідомило подробиці про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію допоможе Україні замінити 330 тисяч військових, які вже два роки перебувають на фронті. Про це повідомила газета Financial Times з посиланням на Міноборони України. Зазначається, що цього року можуть призвати до 500 тисяч осіб. З них 330 тисяч чоловік замінять військових на фронті, яким потрібна ротація. А решта новобранців заміщуватиме втрати та задовольнятиме інші військові потреби залежно від ситуації на полі бою.

Посли ЄС схвалили 5 млрд євро на зброю для України

Постійні представники країн Євросоюзу підтримали збільшення на 5 млрд євро фінансування Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї для Україні. “Посли ЄС досягли принципової згоди щодо реформування Європейського фонду миру, щоб підтримати Україну з бюджетом у 5 млрд євро на 2024 рік”, – йдеться в повідомленні.

Сирський заявив про загрозу просування армії РФ

Оперативна обстановка на Східному фронті залишається складною. Є загроза просування ворожих підрозділів. За словами Сирського, росіяни зосереджують основні зусилля в районах населених пунктів Терни, Іванівське, Бердичі, Тоненьке, Вербове і Роботине. Водночас активність ворога на інших ділянках фронту помітно знизилася, ймовірно, внаслідок високого рівня втрат та вчасно прийнятим управлінським рішенням на посилення оборони.

Україна може отримати потужніші ATACMS – ЗМІ

Американські військові готові передати Україні далекобійні ракети ATACMS дальністю понад 180 миль (приблизно 290 кілометрів). Про це напередодні повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на американських посадовців. Вказано, що раніше у Пентагоні наполягали на тому, щоб армія США зберегла всі свої ракети великої дальності ATACMS для власних потреб. “Але тепер Пентагон відкритий для надання ATACMS більшої дальності через прогрес в отриманні системи наступного покоління PrSM (Precision Strike Missile – ред.)”, – йдеться в публікації.

Польща депортувала українських журналістів, які зняли торгівлю з РФ

У Польщі затримали та депортували до України двох волинських журналістів з інформаційного агентства Район.ін.юа, які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Польські поліцейські відібрали як редакційне, так і особисте майно представників ЗМІ: смартфони, фотоапарати, карти пам’яті, мікрофони, а також павербанки. “Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, а побачили вагони Російської залізниці. Польська поліція затримала нас і вилучила майно, не повідомила консула, не дала змоги зателефонувати в Україну”, – розповів один з журналістів. Як причину затримання поліцейські назвали те, що журналісти начебто “занадто довго фотографували критичну інфраструктуру”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button