Україна

Підсумки 11.09: Вишки Бойка і далекобійні ракетиСюжет


Підсумки 11.09: Вишки Бойка і далекобійні ракети

Україна повернула під контроль “вишки Бойка”; У Києві заявили про прогрес у справі ATACMS і Taurus. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна повернула під контроль “вишки Бойка” – ГУР

Українські військові повернули під контроль бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі – так звані “вишки Бойка”. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони. Вказано, що під час проведення операції спецпризначенці захопили цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС Нева, що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

У Києві заявили про прогрес у справі ATACMS і Taurus

Президент Володимир Зеленський обговорить надання Україні далекобійних ракет ATACMS із президентом США Джо Байденом і розраховує отримати їх ще восени. Про це він сказав в інтерв’ю CNN. Тим часом глава МЗС України Дмитро Кулеба провів зустріч у Київі з німецькою колегою Анналеною Бербок. Серед інших питань вони обговорили надання додаткових озброєнь, зокрема далекобійних ракет Taurus. “За підсумками переговорів можу сказати, що опція надання цих ракет залишається відкритою, а процес ухвалення рішення всередині Німеччини просувається вперед”, – сказав Кулеба.

Міноборони оновило дані щодо звільнених територій

За минулий тиждень українські війська деокупували 4,8 кв. км території на Таврійському напрямку. Загалом з початку контрнаступу на цьому напрямку звільнено 256,5 кв. км, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, на Мелітопольському напрямку тривають наступальні дії. Наші військові мають успіх у напрямку південніше Роботиного та західніше Вербового.

Рада Європи засудила російські “вибори” на ТОТ

Фіктивні російські “вибори” на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України є недійсними відповідно до міжнародного права. Про це йдеться у спільній заяві глави Комітету міністрів Ради Європи Криш’яніса Каріньша, президента Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокса та генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич. “Ми рішуче засуджуємо нелегітимні фіктивні “вибори”, що відбулися 8-10 вересня 2023 року на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України”, – заявило керівництво Ради Європи.

Бербок: ФРН збільшує невідкладну допомогу Україні

Німеччина збільшить невідкладну гуманітарну допомогу Україні на 20 млн євро. Про це сказала міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на брифінгу в Києві. “Ми підтримуємо Україну в її підготовці до зими та збільшуємо ще раз невідкладну гуманітарну допомогу в обсязі 20 млн євро. Лише цього року наша гуманітарна допомога сягає 380 млн євро”, – заявила вона. 

Україна отримає ще 40 бронемашин Marder

Уряд Німеччини доручив концерну Rheinmetall поставити в Україну 40 бойових машин піхоти Marder. Замовлення було розміщено у серпні, повідомила компанія у понеділок, 11 вересня. “Робота Rheinmetall над машинами йде повним ходом, щоб нова партія Marder могла бути поставлена відповідно до контракту у 2023 році”, – йдеться у повідомленні. Завдяки цьому замовленню загальна кількість машин Marder, які Rheinmetall поставить в Україну, зросте до 80.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button