Україна

Підсумки 11.01:Зеленський у Львові і танки УкраїніСюжет


Підсумки 11.01:Зеленський у Львові і танки Україні

Зеленський зустрівся з Дудою та Науседою у Львові; Дуда оголосив про передачу Україні танків Leopard. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський зустрівся з Дудою та Науседою у Львові
 
Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Львові з президентами Польщі та Литви Анджеєм Дудою та Гітанасом Науседою. Лідери трьох країн підписали спільну декларацію президентів Люблінського трикутника. У ній зафіксовано підтримку скликання Глобального саміту формули миру для консолідації міжнародної підтримки мирного плану, представленого Володимиром Зеленським. У документі також зазначено намір Литви та Польщі продовжити надання потужної військової, технічної, оборонної, гуманітарної та іншої підтримки Україні. Крім того, у декларації фіксується підтримка литовською та польською сторонами перспективи набуття Україною членства в ЄС та НАТО, як тільки це дозволять умови.
 
Дуда оголосив про передачу Україні танків Leopard
 
Влада Польщі прийняла рішення передати Україні роту танків Leopard 2 у рамках міжнародної коаліції. Про це сказав польський президент Анджей Дуда на брифінгу у Львові. Йдеться про міжнародну коаліцію, на розгляд якої подано пропозицію щодо надання Україні першого пакету танків Leopard 2.
 
Британія вирішила дати свої танки Україні – ЗМІ
 
Уряд Британії вирішив надати Україні свої танки на тлі заяви Польщі. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на свої джерела. Один із співрозмовників видання повідомив, що прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Уоллеса працювати з партнерами найближчими тижнями, щоб просунутися “далі і швидше з нашою підтримкою України, включаючи надання танків”. ЗМІ звертає увагу, що якщо Лондон все ж таки відправить Києву свої танки Challenger 2, це буде перший випадок, коли західна країна надасть сучасні важкі бойові танки для України.
 
Київ готовий до можливого наступу ворога – КМДА
 
Навколо Києва зведено потужні фортифікаційні укріплення та інші оборонні споруди, а також є стратегічні запаси всіх ресурсів, необхідних для життя, запевняють у КМДА. На запитання, чи готова столиця до можливого повторного наступу окупантів із Білорусі, там відповіли, що Київ укріплений та забезпечений на всі 100%.
 
Окупанти вдарили по перинатальному центру та об’єкту інфраструктури на Херсонщині
 
Внаслідок обстрілу російськими окупантами Херсона 11 січня спалахнув перинатальний центр. Потужною вибуховою хвилею вибило вікна у дитячому відділенні та пошкодило один із лікарських кабінетів. Пацієнти та діти живі, проте, постраждала одна працівниця перинатального центру.
 
Також під обстріл потрапив об’єкт критичної інфраструктури у селі Микільське Білозерської громади. Троє людей отримали поранення.
 
У Соледарі тривають бої
 
Російські загарбники зосередили основні зусилля на спробах повного захоплення Донецької області та роблять наступальні дії на Бахмутському напрямі. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні. “Ворог намагається взяти під контроль місто Соледар та шляхи постачання наших підрозділів, зазнає великих втрат, бої тривають”, – йдеться у повідомленні. Також безуспішні наступальні дії окупанти ведуть на Авдіївському напрямі.
 
Український експорт до ЄС перевищив довоєнний рівень
 
Експорт українських товарів до країн Євросоюзу за підсумками 2022 року зріс на 4,2% порівняно з 2021 роком і становив близько 28 млрд доларів. Зростання експорту до ЄС стало можливим, зокрема, завдяки відкриттю європейських ринків для українських товарів (тимчасова, терміном на рік лібералізація торгівлі, економічний безвіз), ініціатива ЄС Шляхи солідарності, митний безвіз, транспортне безвіз тощо.
 
Омбудсмени України та РФ провели зустріч у Туреччині
 
Уповноважений Верховної Ради Дмитро Лубинець провів зустріч у Туреччині з російським омбудсменом Тетяною Москальковою. У ході переговорів йшлося про активізацію обміну військовополоненими, повернення поранених та цивільних. Окремо порушувалося питання невиконання Росією Женевських конвенцій, зокрема щодо умов утримання, негідного поводження з військовополоненими.
 
РФ заборонила виїзд із країни військовозобов’язаним – ГУР
 
Росія обмежила громадянам, придатним до військової служби, можливість виїхати за межі країни. ФСБ РФ направила відповідний наказ до всіх прикордонних управлінь країни. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Там нагадали, що раніше повідомлялося про підготовку в Росії нової хвилі мобілізації. При цьому головний акцент робитиметься на кількості, а не якості мобілізованих людей та наданої їм техніки.
 
Стеля цін на нафту: РФ втрачає $170 млн на день
 
Країна-агресор Росія втрачає по 172 млн доларів на добу через стелі нафтових цін. Втрати зростуть до 280 млн. доларів на день, коли з 5 лютого обмеження буде поширене на нафтопродукти. У дослідницькій організації CREA заявили, що ЄС має ще більше затягнути гайки щодо Москви. Так, подальше зниження верхньої межі до 25-35 доларів за барель з 60 доларів, як і раніше, буде вищим за витрати на видобуток і транспортування в Росії, але скоротить доходи країни від експорту нафти як мінімум ще на 107 млн доларів на день.
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button