Україна

Підприємство “Укроборонпрому” долучилось до частини космічної місії на Місяць

ВАТ “Меридіан” ім. С.П. Корольова, яке входить до складу Укроборонпрому, долучилося до вітчизняної частини космічної місії на Місяць, яку реалізує британська компанія Spacebit. Про це повідомляє прес-служба “Укроборонпрому”, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

Старт заплановано на весну 2022 року. Цей політ є першою місією на супутник Землі за участю України.

У випробувальній лабораторії підприємства перевірятимуть обладнання, яке використають на Місяці, на кліматичні та механічні стреси. Зазначається, що за допомогою унікальної “гарячої камери” з джерелами іонізуючого випромінювання і потужністю до 13 ступеня, прилади та устаткування випробують на радіаційну стійкість і радіаційне старіння.

“Також ми приступаємо до виготовлення надлегких і надміцних механічних конструкцій для обладнання місяцеходу, який вже за рік почне обстеження поверхні супутника Землі. Ми отримаємо можливість доторкнутись до майбутнього та спостерігати, як продукція нашого підприємства допомагає підкорювати космос”, – розповіла директор розвитку “Меридіану” Ольга Руденко.

Насамперед на Місяць відправлять обладнання для дослідження ґрунту, випробування технології відбору зразків, збирання інформації про теплові властивості та магнітне поле тощо. Спочатку вантаж потрапить до великого кратера Lacus Mortis на ближній стороні Місяця, а згодом – до цікавої для науковців темної плями Oceanus Procellarum на поверхні небесного тіла.

Датчики збиратимуть інформацію про радіаційний фон, а спеціальна камера транслюватиме відеострім з поверхні. Всі отримані дані будуть доступні вітчизняним науковцям для розвитку космічних програм.

Крім того, місія доставить на Місяць прапор України, надрукований на 3D-принтері з титану. Під час його виготовлення було використано спеціальну технологію “зеленого” безвідходного виробництва.

Нагадаємо, 30 серпня повідомлялося, що перша українська місія на Місяць відбудеться у 2022 році. На поверхню супутника планують відправити техніку для проведення наукових досліджень. Вартість місії становитиме 1,5 млн дол.

Back to top button