Україна

Підприємства молочної, кондитерської та птахівницької галузей на межі закриття: вони звернулись до Уряду

Стрімке зростання цін на енергоносії потужною хвилею зачепило усі без виключення галузі харчової промисловості. Дехто з них вже починає працювати практично собі у збиток, а декому стрибок цін загрожує навіть припиненням роботи виробництв. Про це йшла мова 28 грудня у на прес-конференції галузевих об’єднань, які представляють інтереси виробників продуктів харчування та напоїв, повідомляє 1News з посиланням на повідомлення «Спілки молочних підприємств України».

Присутні наголошували на необхідності негайного втручання державної влади у вирішення питання регулювання ціни на енергоносії, оскільки вже з нового року ситуація може стрімко погіршитися. А можлива зупинка підприємств галузі неминуче призведе до вивільнення працівників, зменшення надходжень до бюджету і посилення позицій імпорту.

Юрій Дученко, президент Всеукраїнської асоціації пекарів: «Стрімке здорожчання газу практично поставило на межу виживання переробну і харчову галузь в країні. Якщо говорити про хліб – продукт №1, який завжди був доступним, то сьогодні у хлібопекарів є реальна загроза зупинки виробництва. Газ за останній рік здорожчав удесятеро. І сьогодні мова йде про 30% збільшення цін на хліб сортів масового споживання».

Леонід Козаченко, президент ВГО «Українська аграрна конфедерація»: «В ситуації, яка виникла, керівництву країни треба частіше зустрічатися із представниками тих галузей аграрного сектору, які найбільш страждають. Але цього, на жаль, не відбувається. Треба якнайшвидше сідати за стіл переговорів, обговорювати усі можливі варіанти та підписати відповідний документ».

Олександр Балдинюк, президент Асоціації «Укркондпром»: «Вже є деякі компанії, які призупинилися, принаймні на наступний місяць, в очікуванні кращої ціни на газ. У нас немає жодної підтримки і ми починаємо програвати конкуренцію на зовнішніх ринках. Через шалений темп росту інфляції протягом року ціна на кондитерські вироби вже зросла на 25-30%. Але зараз ми змушені підняти ціни, щоб хоча би повернутися до рентабельності вище нульової, ще на 10-15%. Необхідно, щоб уряд розглянув ці питання і прийняв зважені рішення для підтримки вітчизняного виробника. Ми маємо загрозу національній продовольчій безпеці України і в цілому національній економічній безпеці».

Сергій Карпенко, голова Спілки птахівників України: «З такими цінами на газ ми повністю неконкурентоспроможні порівняно з основними конкурентами на зовнішніх ринках. В цих умовах наші підприємства змушені будуть або скорочувати виробництво, або повністю його зупиняти. Основні виробники м’яса птиці вже підписали звернення до уряду зробити ті кроки, які б дозволили нам працювати у наступному році. Тобто, знайти якісь певні компенсатори для того, щоб ціна на газ була прийнятна для виробників».

Павло Коваль, генеральний директор Української аграрної конфедерації: «Єдиний вихід із ситуації – конструктивний діалог із владою, причому на площадках найвищого рівня. У багатьох галузей схожі проблеми. Але ж є одне «але»: ми годуємо 42 мільйони населення України. І ми за крок до соціальної нестабільності. У нас є пропозиції до уряду, до Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради та профільних міністерств. Ми готові дискутувати, спілкуватися і щось пропонувати. Це повинні бути рішення сьогодні на сьогодні і принаймні на 2-3 роки на майбутнє».

Вадим Чагаровський, Голова Об’єднання «Спілка молочних підприємств України»: «Вже більше півроку молочна галузь знаходиться у глибокій кризі і працює у збиток. Тому подальше підвищення цін на газ призведе до призупинення діяльності молокопереробних підприємств, оскільки брати на себе це недолуге рішення по енергоносіях неможливо. Енергоефективність молочної галузі є дуже низька і це пов’язано з відсутністю можливості фінансування модернізації енергодільниць на молокопереробних підприємствах. Безумовно деякі компанії проводяться модернізацію — це перехід на альтернативні джерела енергії, вугілля, лушпиння, але це має точковий характер. Загалом у галузі немає джерел для того, щоб вони фінансували цю модернізацію».

За словами Вадима Чагаровського, рівень беззбитковості молочної галузі нині перебуває у межах 18-20 тисяч гривень за 1 000 м³ газу. Тоді як у пропозиціях енергопостачальників на січень 2022 року фігурує ціна 59-62 тисяч (у січні 2021 року вона становила 4 900 гривень). Тому витримати таке навантаження молочна галузь просто не має змоги.

Спілка молочних підприємств України разом з іншими асоціаціями готові надати Прем‘єр-міністру конкретні пропозиції щодо виходу з кризової ситуації, підготовлені керівництвом харчових підприємств та галузевих асоціацій харчової промисловості.

Участь у заході взяли Спілка молочних підприємств України, Українська аграрна конфедерація, Всеукраїнська асоціація пекарів, Укркондпром, Асоціація «М’ясної галузі», Союз птахівників України, Укрвинпром. Загалом звернення щодо негайної зустрічі із Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем для вирішення питання виходу з енергетичної кризи підписали 13 асоціації галузі харчової промисловості.

Back to top button