Україна

Петиції чи прорив. Як врятувати воїнів Маріуполя

Петиції чи прорив. Як врятувати воїнів Маріуполя

Фото: Цензон.нет

Як врятувати військових із Азовсталі?

У середу, 11 травня, папа римський Франциск зустрівся з дружинами двох офіцерів Азова, які зараз знаходяться на заводі Азовсталь.

 

Захисники Маріуполя продовжують утримувати свої позиції на заводі “Азовсталь”. Перебуваючи у тривалому оточенні, вони навідріз відмовляються здаватися. Водночас політичного вирішення питання захисників Маріуполя теж не видно. Після евакуації з Азовсталі цивільних, окупанти почали штурмувати бункери заводу з новою силою, застосовуючи всі види озброєнь.

 

Які варіанти є можливими для порятунку українських захисників?

 

Чотири варіанти від Азова

 

Офіцер управління розвідки полку Азов Ілля Самойленко, який зараз перебуває в Азовсталі, зазначає, що захисники заблокованого Маріуполя мають чотири варіанти дій, але єдиним прийнятним є – боротися.

 

“Щодо шансів, які у нас є тут, то я вам скажу те саме, що я говорю своїм товаришам, солдатам… у такій критичній ситуації, як зараз, у нас є чотири варіанти… Перше – можна, звичайно, просто відкласти зброю та сидіти в кутку і чекати кінця, це буде повільна смерть з голоду або швидка смерть від бомби, просто прийняти. Другий варіант – можна спробувати якось втекти, як боягуз, думати тільки про власне життя, не думати про свій обов’язок, при присязі. Ситуація така, що ми більш ніж за 100 кілометрів від наших основних позицій, у нас немає належної підготовки з обох боків, тут не можна прорватися, це неможливо, але якщо думаєш тільки про своє життя, то, звичайно, хапатимешся за будь-яку можливість… Третє – можна скласти зброю і просто здатися. А четвертий варіант – це єдиний спосіб, який гарантуватиме ваше життя і ви не соромитиметеся того, що ви зробили – стояти і боротися”, – наголошує Самойленко.

 

В Азові вважають, що бійці полку не мають високих шансів на виживання, якщо їх візьмуть у полон, тому здатися – це неприйнятно, це тільки зробити великий подарунок ворогові.

 

Самойленко констатує, що полон для “азовців” означає смерть, оскільки ворог порушує всі правила та звичаї війни. І вже є цьому чіткий доказ. У 20-х числах квітня російські окупанти захопили в полон українського військового Дана Звоніка, зняли на відео, мовляв “українці здаються”, і закликали наслідувати такий приклад. Але вже за кілька днів мати Звоніка отримала повідомлення з його телефону – фото мертвого сина. За даними Самойленка, росіяни задушили цього полоненого бійця.

 

Дипломатія поки що не працює

 

Президент Володимир Зеленський заявляє, що Росія не дає згоди на жодний із запропонованих Україною варіантів порятунку українських військових у Маріуполі. Самі бійці просили застосувати до захисників Маріуполя процедуру “екстракшн” на приклад операції в Дюнкерку в 1940-му році.

 

Так, у 1940 році військові Британії та Франції були оточені німецькими військами та заблоковані в районі міста Дюнкерк. Нагромадженим на узбережжі військам загрожувала катастрофа, але Гітлер наказав зупинити наступ і “не наближатися до Дюнкерка ближче ніж на 10 км”. У ході рятувальної операції морем було евакуйовано понад 300 тисяч французьких та британських солдатів.

 

Проте, Росія не погоджується на процедуру extraction, тому Україна шукає інші варіанти. Тяжкопоранених військових з Азовсталі вже пропонують обміняти на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополоненими. Але домовленостей досі немає, переговори продовжуються.

 

Петиція в ООН із закликом вивезти до третьої країни українських військових з Азовсталі набрала понад 1 млн голосів. Петицію про застосування процедури еxtraction зареєструвала дружина командира полку Азов Дениса Прокопенко Катерина.

 

Підписанти закликають ООН та генерального секретаря організації Антоніу Гутерреша:

 

– відновити 11 спеціальну сесію Генасамблеї ООН для розгляду гуманітарної ситуації у Маріуполі внаслідок агресії проти України;

 

– ухвалити резолюцію, яка зобов’язує РФ як країну-агресора забезпечити евакуацію всіх людей на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третіх безпечних країн.

 

Водночас, усіх світових лідерів підписанти закликають вжити необхідних заходів для забезпечення та виконання резолюції, а також виступити гарантом безпеки.

 

“Незважаючи на нелюдські умови, українські військові контролюють територію заводу Азовсталь, який, зокрема, є укриттям для мирних мешканців та поранених. Такі умови – справжня гуманітарна катастрофа, штучно створена Російською Федерацією. У місті відчувається значний дефіцит продуктів харчування, медикаментів, засобів гігієни та індивідуального захисту. Через тотальне пошкодження інфраструктури та житла місто Маріуполь більше не існує. Зараз час спливає, окупанти частково увірвалися на територію заводу Азовсталь, кожна хвилина затримки може коштувати величезних втрат усім, хто знайшов притулок на території заводу”, – йдеться у петиції.

 

У середу, 11 травня папа римський Франциск зустрівся з дружинами двох офіцерів Азова – Катериною Прокопенко та Юлією Федосюк. Дружини військовослужбовців розповіли понтифіку, що на заводі не залишилося продовольства та води. “Ви наша остання надія. Ми сподіваємося, що вам вдасться врятувати їхнє життя. Будь ласка, не дайте їм померти”, – сказала папі одна з українок.

 

Прокопенко та Федосюк передали папі фотографії поранених бійців із заводу та звернення, в якому йдеться, що військовослужбовці готові здати зброю у третій країні у разі евакуації. За словами дружин, військовим не можна здаватися в полон Росії, тому що там на них чекають тортури і смерть.

 

Чи є шанси на військове рішення?

 

Представники полку Азов, які захищають Маріуполь, упевнені, що є військовий спосіб деблокувати завод Азовсталь та врятувати звідти бійців.

 

“Це можливо (зробити) військовим шляхом, і це можливо політичним шляхом. Ми можемо сказати вам, як це зробити військовим чином, але, звичайно, такі операції – це секретна інформація. Більшість людей, які сидять у владних кабінетах в Україні, переважно погано розуміють ситуацію, на наш погляд реальність інша”, – зазначає Ілля Самойленко.

 

За його словами, найбільша проблема – це національна безпека.

 

Він упевнений, що у разі катастрофічних наслідків для маріупольського гарнізону будуть катастрофічні наслідки для всієї України та її людей. Самойленко додав, що бійці все ж таки намагаються “каналізувати зусилля для найкращих варіантів і наслідків” у цій ситуації.

 

Проте, президент Володимир Зеленський каже, що розблокування Маріуполя військовим шляхом поки що неможливе через брак важкого озброєння.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button