Україна

Перший в Україні сміттєпереробний завод зводять у Житомирі

У Житомирі будують найперший в Україні сміттєпереробний завод, який перероблятиме 85 тисяч тонн сміття на рік, інформує 1NEWS з посиланням на пресслужбу Житомирської міськради.

Днями там заклали символічну капсулу у вже зведений фундамент одного з цехів майбутнього заводу з глибокої переробки твердих побутових відходів (ТПВ). Він стане першим сміттєпереробним заводом в Україні.

«Цей об’єкт дуже важливий для Житомира з багатьох аспектів, перш за все – це захист довкілля. У Європі майже не залишилося країн, де не переробляли б сміття. А в Україні ми будемо першими», – сказав міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Завод створить понад 200 робочих місць і залучить мільйонні інвестиції. Проєктна потужність заводу передбачає цех для компостування (виготовлення добрив), лінію для сортування за фракціями (скло, пластик та інше), переробку гілля та інших видів негабаритного сміття, виробництво RDF-палива.

«Окрім екологічного аспекту, у нас вибудувана стратегія, щоб через декілька років повністю відійти від газу. Будівництво чотирьох ТЕЦ, яке планується в Житомирі, дозволить закрити на 70% потреби теплокомуненерго. У нас ще залишається 30%: і от 35-38 тонн RDF, яке буде вироблятися на цьому заводі, це якраз еквівалент приблизно 18 млн кубів газу», – додав Сергій Сухомлин.

Житомирський мер також зауважив, що потужностей заводу вистачить і на переробку сміття сусідніх громад.

Повідомляється, що міське сміттєзвалище у Житомирі збудували 1957 року. Нині на полігоні захоронено понад 16 мільйонів тонн відходів.

 

 

 

 

 

Back to top button