Україна

Перший блекаут. Як відновлюється УкраїнаСюжет


Перший блекаут. Як відновлюється Україна

Нашій країні вдалося відновити цілісність енергосистеми після блекауту. Частина регіонів уже зі світлом.

Енергетична система України внаслідок російських обстрілів 23 листопада пережила перший блекаут. Відновити її цілісність вдалося лише під ранок у четвер. При цьому сьогодні ще спостерігається дефіцит потужності, в країні діють аварійні та екстрені відключення світла. Як відновлюється країна, коли запрацює мобільний зв’язок та АЕС розбирався 1News.

Що відбувається на АЕС

Вчора внаслідок зниження частоти в енергосистемі через пошкодження спрацював аварійний захист на Рівненській, Южноукраїнській та Хмельницькій АЕС. Усі енергоблоки цих станцій автоматично відключилися від електромережі.

Сьогодні на атомних станціях уже проводяться пускові операції. Очікується, що АЕС почнуть повноцінно працювати ввечері, тоді скоротиться дефіцит і світло з’явиться у більшої кількості користувачів.

Щодо тимчасово окупованої Запорізької АЕС, то вона вчора перейшла в режим повного блекауту із запуском усіх дизель-генераторів. Таким чином, уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС було відключено. Зазначимо, що така ситуація передбачена регламентами експлуатації атомних станцій.

“Проте це не повинно заспокоювати. Адже існує реальна небезпека ядерної та радіаційної катастрофи, що несуть обстріли всієї території України російськими крилатими та балістичними ракетами, і величезний ризик ураження атомних станцій”, – заявили в Енергоатомі.

Де вже є світло

За інформацією Офісу президента, станом на 15.00 четверга електрику подали в усі області України. Перше, що було заживлено – об’єкти критичної інфраструктури, зараз триває підключення до мережі побутових споживачів.

У Харкові та області станом на 17:00 четверга майже 70% споживачів підключено до електрики. Наразі близько 150 тисяч жителів Харкова залишаються без світла, а в області – майже 300 тисяч мешканців.

На Львівщині з електрикою 39% споживачів. У самому обласному центрі курсує лише 20% електротранспорту через аварійні відключення.

У Дніпропетровській області енергетики підключили понад 70% критичної інфраструктури та повернули електрику до 20% будинків. При цьому в області продовжують діяти графіки погодинних вимкнень.

У Києві 70% мешканців на ранок 24 листопада залишалися без електроживлення, водопостачання повернули на лівому березі та частково на правому. Щодо області, то до ранку четверга 1125 населених пунктів регіону досі без електроенергії.

У Чернівецькій області світло вимикається виключно за встановленими графіками. Аварійні відключення в регіоні поки що не впроваджуються.

Кіровоград та область повністю заживлені. Йдеться як про об’єкти критичної інфраструктури регіону, так і про побутових споживачів.

У Вінницькій та Черкаській областях поки що перебоїв з електрикою не спостерігається.

На Івано-Франківщині введено як погодинні, так і аварійні відключення електрики.

На Полтавщині ближче до вечора критична інфраструктура регіону почне поступово заживлюватись. Після цього світло будуть отримувати споживачі.

Коли з’явиться зв’язок

В Україні на першу половину дня четверга працювало 44% базових станцій зв’язку, зараз мобільний зв’язок вже поступово відновлюється.

Найкраща ситуація з роботою базових станцій у Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Рівненській, Сумській, Черкаській та Чернівецькій областях.

А ось у Херсонській, Харківській, Кіровоградській, Полтавській та Миколаївській областях зберігаються труднощі у роботі.

“Енергетики працюють без зупинки, щоб якнайшвидше відновити електроенергію. Разом з нею поступово повертається і зв’язок”, – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

При цьому в Держспецзв’язку радять, що при повному відключенні електрики та відсутності зв’язку користуватися стаціонарним/фіксованим зв’язком.

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button