Україна

Перемога у Брюсселі. Україна на крок ближче до ЄССюжет


Перемога у Брюсселі. Україна на крок ближче до ЄС

Лідери Європейського Союзу на саміті у Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії щодо відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою.

 
Європейська рада вирішила розпочати переговори щодо вступу до ЄС з Україною та Молдовою. Відкриття переговорів потребує згоди всіх лідерів ЄС, у тому числі й Угорщини, яка, як відомо, до останнього заявляла про опір такому рішенню. Через позицію прем’єра Угорщини Віктор Орбана вже здавалося, що рішення про відкриття переговорів не буде ухвалено. Президент України Володимир Зеленський не поїхав на саміт до Брюсселя. Але історичне рішення для України таки є. Як його вдалося досягти?
 
Довгі торги
 
У четвер вранці ключові лідери ЄС – президент Європейської ради, президент Франції та канцлер Німеччини зібралися на робочий сніданок із прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, щоб розблокувати рішення щодо України.
 
Після цієї зустрічі Орбан заявив, що не виступає проти вступу України до ЄС, але наполягає на “дотриманні процедур”.
 
“(Є) передумови. Коли кандидати їх виконують – давайте розпочинати переговори про членство. Але вони не були виконані навіть за оцінкою комісії. Тож ми не в змозі розпочинати переговори”, – сказав Орбан.
 
“Розширення – це не теоретичне питання. Це юридично обґрунтований процес, який має сім умов. Навіть за оцінкою Єврокомісії, три із семи умов не виконані (Києвом), тому зараз немає підстав вести переговори про членство України”, – повторив він.
 
У результаті рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою лідери ЄС ухвалили за відсутності угорського прем’єра Віктора Орбана, що дозволило уникнути його вето.
 
Декілька представників Євроради стверджують, що Орбан свідомо залишив зустріч на час голосування за рішення щодо України.
 
“Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата”, – пояснив чиновник зі структур ЄС.
 
“Юридично це абсолютно відповідно до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що голосуватиметься це рішення, і вийшов з кімнати”, – зазначив представник команди президента Євроради Шарля Мішеля.
 

 
Всі інші держави віддали голос за початок переговорів з Україною, таким чином були 26 голосів “за” і один “утримався”.
 
Сам Орбан каже, що утримався під час голосування за початок переговорів щодо вступу України до ЄС, а свого ставлення до цього не змінив.
 
“Рішення розпочинати переговори з Україною – абсолютно безглузде, нераціональне та неправильне”, – сказав він.
 
Водночас, пояснив Орбан, після майже восьмигодинного обговорення решта 26 країн-членів ЄС наполягала на підтримці переговорів з Україною та вирішила “йти своїм шляхом”.
 
“Угорщина не хоче брати участь у цьому дуже поганому рішенні”, – додав він.
 
Що далі
 
Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відстрочення починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною щодо членства (так звану переговорну рамку). Її можуть затвердити наступного саміту ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.
 
Президент Володимир Зеленський назвав рішення Євросоюзу про відкриття переговорів щодо вступу України до ЄС перемогою усієї Європи.
 
А ось прем’єр Нідерландів Марк Рютте ще перед початком саміту пояснив, що навіть якщо переговори про вступ розпочнуться негайно, Україні знадобиться ще багато років, щоб стати членом ЄС.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button