Україна

Переговори Зеленського та Шольца – проведення саміту нормандських лідерів та кредит на 150 млн євро – 1News

Володимир Зеленський дав депутатам та бізнесменам 24 години на повернення до України

Топ-новина

Топ-новина


Офіс президента України

У понеділок, 14 лютого, у Києві відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського і федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца. Після зустрічі були проведені українсько-німецькі переговори під головуванням Володимира Зеленського та Олафа Шольца.

Згодом Володимир Зеленський та Олаф Шольц провели пресконференцію.

Результати зустрічі Зеленського та Шольца

Очільник України Володимир Зеленський, спілкуючись із представниками засобів масової інформації, прокоментував і результати переговорів з німецької стороною, і оцінив ситуацію в країні.

Так, Володимир Зеленський запропонував Німеччині стати гарантом транзиту газу через українську територію. Український очільник наголосив на необхідності початку стратегічного діалогу в енергетичній сфері.

“Запропонував започаткувати стратегічний діалог в енергетичній сфері, в рамках якого будуть визначені енергетичні гарантії та дієва підтримка нашої держави в енергетичній сфері. Важливо, щоб Німеччина стала нашим гарантом в продовженні транзиту газу через Україну”, – сказав голова держави.

За словами Зеленського, Україна та Німеччина мають перспективні напрями для співпраці, тому у 2022 році важливо було б провести п’ятий німецько-український економічний форум.

“Німеччина є одним з наших пріоритетних торговельних партнерів у Європі. Ми погодились, що у стратегічній перспективі одним із ключових елементів української стійкості та стабільності в регіоні мають стати німецькі інвестиції в Україну. Зацікавленість у їх нарощуванні обопільна. Тому я запропоную — ми ще не закінчили, у нас далі продовжиться зустріч — я запропоную організувати цього року п’ятий німецько-український економічний форум”, – повідомив глава держави.


Global Look Press

Зеленський також закликав поглибити міжурядові німецько-українські консультації. “Маємо багато важливих перспективних напрямів для поглиблення співпраці, тому важливим є організація міжурядових німецько-українських консультацій під нашим з паном канцлером спільним головуванням. Переконаний, що такий масштабний захід відкриває новий етап відносин між нашими державами”, – наголосив глава держави.

Також Володимир Зеленський зазначив, що Україна очікує на узгодження проведення нового саміту лідерів “нормандської четвірки”. “Ми обговорили останні кроки у рамках мирного врегулювання… Ми очікуємо, що найближчим часом вдасться провести наступні переговори та домовитися про саміт лідерів N4”, – сказав він.

1News за темою: Зеленський: Донбас і Крим повернуться до України виключно дипломатичним шляхом

На зустрічі також обговорювалися питання європейської безпеки, зокрема про необхідність закласти в неї конкретні юридичні гарантії, які будуть здатні захистити Україну.

Зеленський про ситуацію в Україні

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна, як і раніше, прагне членства в НАТО, але “не все залежить від України”.

“Ми розуміємо, що членство в НАТО, ми б хотіли, і так, це було б забезпечення нашої безпеки… Що стосується заяви нашого посла, відповідь МЗС вже була офіційна. Вона була правильна, виважена, предметна”, – заявив Зеленський.

На думку Зеленського, зараз багато лідерів “натякають Україні, що можна не ризикувати і не порушувати постійно питання членства в НАТО”. “Питання в іншому – з ким Україна має іти по цьому шляху. А може, дійсно, ця історія для нас, наче мрія… Ми повинні рухатися тим шляхом, який ми обрали. А куди цей шлях доведе і коли – подивимось”, – додав Зеленський.

Очільник України вважає помилковим рішенням дипломатичних представництв в Україні щодо перевезення своїх співробітників на захід країни.

“Велика помилка, що деякі посольства, це їхнє рішення, переїжджають на західну Україну, тому що немає західної України, вона цілісна. Тому якщо щось відбудеться, буде всюди. Не можна бути від ескалації чи від проблем в 5-6 годинах”, – сказав Зеленський.

Він зазначив: “Ми всі одна країна. Я не думаю, що і львів’яни будуть це нормально сприймати. Бо це дуже дивно виглядає. Але це їхній вибір”.

Володимир Зеленський
Reuters

Також президент Володимир Зеленський звернувся до нардепів та олігархів, які виїхали з України, щоб ті протягом 24 годин повернулися у цей вирішальний для країни момент.

“Люди, які перебувають за кордоном, депутати різних партій… Ми повинні надавати їм сигнал від держави, Верховної Ради, спікера, я від себе особисто хотів би їх попросити, щоб впродовж 24 годин вони все ж таки повернулися у державу. Вважаю, що вони повинні повернутися. Інакше треба робити нам усім, як державі та керівництву, робити серйозні висновки. І, повірте мені, ми їх зробимо”, – зазначив очільник України.

Зеленський так само звернувся до олігархів, зазначивши, що держава не впливатиме на бізнес, але вважає, що ті повинні повернутися до підприємств та своїх співробітників.

1News за темою: “Вони вже винесли собі вирок”: Зеленський погрожує олігархам, які залишили Україну?

До того ж глава держави повідомив, що його сім’я у Києві. “Моя родина завжди зі мною, завжди з Україною. І це без пафосу. Я президент, моя дружина – перша леді, повинна показувати своїм прикладом, як потрібно поводитися. Це не обов’язково для всіх інших, але я вважаю, що це принципова річ, дуже важлива для держави, для суспільства”, – зазначив Зеленський.

Про що заявив Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країна підтримує Україну на європейському шляху та вражена українським демократичним рухом.

“Я дуже радий, що я вперше як федеральний канцлер приїхав до України. Це дуже серйозні часи, в які я відвідую Україну. Одне послання для мене дуже важливе: Німеччина стоїть пліч-о-пліч на вашому боці. Моя країна вражена демократичним рухом у вашій країні і підтримує вас на європейському шляху”, – зазначив він.

Також Шольц нагадав, що Берлін “підтримує Україну багато років словом і ділом”, і повідомив про виділення Києву кредиту у розмірі 150 млн євро.

Канлео Німеччини Олаф Шольц
Фото з відкритих джерел

Шольц заявив, що Захід у будь-який день може ухвалити необхідні рішення щодо впровадження санкцій проти Росії. “Справді, ми дуже інтенсивно працюємо над тим, щоб підготувати пакет санкцій. Ми в будь-який момент дієздатні. Ми це дуже добре обговорювали з нашими друзями в США, з американським президентом, у рамках ЄС. Ми інтенсивно дискутуємо і у будь-який день можемо ухвалити необхідні рішення”, – сказав Шольц.

Прямої відповіді на запитання, чи готова Німеччина надати Україні зброю, Шольц не надав: “Ви знаєте ставлення Німеччини щодо експорту озброєння”.

За його словами, Німеччина є “найбільшим фінансовим донором для України, і питання це ми перевіряємо знову і знову, і щойно будуть нові результати – ми вам повідомимо”.

1News за темою: Зеленський попросив Байдена приїхати в Україну, – CNN

*****

Після поїздки Шольца в Україну він вирушить до Москви, де 15 лютого зустрінеться із президентом Росії Володимиром Путіним.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button