Україна

Перебої зі світлом не вплинуть на вартість продуктів – Мінагрополітики


Перебої зі світлом не вплинуть на вартість продуктів - Мінагрополітики

Для базового продуктового кошика відключення електроенергії фізичних загроз не спричиняє, запевнили у відомстві.

 
Перебої з електропостачанням не вплинуть на вартість продуктів харчування та не спровокують дефіциту на них. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону 6 грудня, повідомила прес-служба відомства.
 
За його словами, в Україні вирощують значно більше зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Значна частина продукції завжди вирушає на експорт, але за необхідності її спрямують на внутрішній ринок.
 
“Частка електроенергії залежно від типу продукції впливає на ціну від 3% до 5%. Все залежить від того, яка надалі буде частота відключень і, відповідно, потреб використання більш дорогих альтернативних джерел. Якщо ситуація буде поточною, із прогнозованим плановим відключенням, суттєвого подорожчання не передбачається. Будуть незначні коригування на кілька відсотків, але не більше”, – уточнив заступник міністра.
 
Також Висоцький додав, що багато альтернативних джерел, тобто генератори вже в дорозі до України. Вони замовлені коштом підприємств, а також профінансовані міжнародними партнерами. Доставка очікується найближчим часом.
 
Щодо зменшення площ посіву озимих культур, то чиновник запевнив, що причин для хвилювань немає.
 
“Скорочення посіву зменшить експорт, але навіть за наявних засіяних площ Україна матиме вдвічі більше вирощеної агропродукції, ніж потрібно для споживання. Це може вплинути на обсяг експорту, але не на внутрішній ринок”, – пояснив він.
 
Нагадаємо, 5 грудня війська РФ здійснили восьму масовану атаку на енергосистему України, випустивши 70 ракет. Більшість із них збила ППО, проте деякі вразили енергетичні об’єкти у Київській, Вінницькій та Одеській областях.
 
Раніше повідомлялося, що через постійні відключення світла в Україні можуть зрости ціни на яйця та курятину.
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button