Україна

Парламент врегулював питання пенсій для сімей загиблих військових

Парламент врегулював питання пенсій для сімей загиблих військових

Фото: wikipedia.org

Парламент врегулював питання пенсій для сімей загиблих військових

Законопроект передбачає, що пенсія у разі втрати годувальника призначається кожному члену сім’ї.

 

Верховна Рада ухвалила законопроект № 6417 Про врегулювання питань, пов’язаних з пенсійним забезпеченням членів сімей колишніх військовослужбовців, у тому числі добровольців, які загинули під час участі в АТО/ОСС. Про це у Telegram повідомила голова СН Олена Шуляк.

 

Відповідно до закону, пенсія за віком призначається після досягнення особами 60, 63 і 65 років за наявності страхового стажу.

 

Крім того, члени сімей загиблих учасників АТО/ООС, а також батьки і дружина, які досягли віку 60, 63 або 65 років, за відсутності необхідного страхового стажу можуть не мати права на призначення пенсії у разі втрати годувальника. Тобто вони позбавлені як права на призначення пенсії за віком, так і права на пенсію у разі втрати годувальника. Крім того, у зв’язку із загибеллю сина/дочки, чоловіка/дружини під час участі в АТО/ООС такі члени сім’ї не матимуть змоги отримувати допомогу від дітей, чоловіка/дружини навіть, коли стануть непрацездатними.

 

Законопроект № 6417 передбачає розмір пенсії у разі втрати годувальника, що призначається батькам, дружині/чоловіку, непрацездатному члену сім’ї у таких розмірах:

 

якщо пенсія призначається батькам (одному з батьків), дружині (чоловіку) або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї загиблого (померлого) годувальника, – у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї

 

якщо право на виплати мають два і більше членів сім’ї, то кожен з них отримуватиме по 50% зарплати померлого

 

Також у розрахунку на кожного непрацездатного члена сім’ї – у розмірі не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button