Україна

Пандемія COVID-19 в Україні – розширення червоної зони, темпи поширення та нова методика відстеження ковід-випадків – 1News

Україна у перспективі планує скасувати карантинні обмеження, включно з масковим режимом, за прикладом низки європейських країн

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

В Україні триває чергова хвиля коронавірусу – добовий приріст хворих минулого тижня сягнув понад 42 тисячі. Цього тижня темпи дещо менші, але говорити про спад хвороби поки рано. Пік захворюваності прогнозують на середину лютого.

Однак уже нині в деяких областях посилюють карантин.

В яких регіонах погіршилась епідеміологічна ситуація та коли в Україні можуть скасувати протиепідемічні обмеження, розповідаємо детальніше далі.

Червона зона карантину розширюється

У вівторок, 8 лютого, відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За його результатами було вирішено, що одразу три області переходять у червону зону адаптивного карантину.

Так, з 00 години 00 хвилин 11 лютого 2022 року у червону зону епідемічної небезпеки перейдуть:

  • Закарпатська,
  • Луганська,
  • Хмельницька області.

Там будуть застосовані обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для червоного рівня епідемічної небезпеки.


Фото з відкритих джерел

Станом на 9 лютого у червоній зоні карантину наразі перебувають Івано-Франківська та Рівненська області. У жовтій зоні карантину перебувають Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька області. Всі інші регіони знаходяться у помаранчевій зоні карантину.

В МОЗ розповіли про зміни, які методики відстеження ковід-випадків в червоній зоні. Відстежуватимуться лише контакти високого ризику інфікування коронавірусом та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуть:

  • членів сімей інфікованого;
  • вразливих контактних осіб за станом здоров’я;
  • осіб, які перебувають у закритих приміщеннях з високим ступенем ризику, наприклад, лікарнях та установах довготривалого догляду.

При цьому, тих, хто пройшов повний курс вакцинації та ревакцинацію, вважатимуть контактами низького ризику.

1News за темою: В Україні дозволено тестом на антиген підтверджувати безсимптомний коронавірус

Темпи поширення коронавірусу в Україні

Від початку пандемії в країні зафіксували 4 380 047 випадків COVID-19, одужало 3 713 348 осіб, а померло – 101 887. За минулу добу виявили 38 257 нових інфікованих. За кількістю нових випадків захворювання.

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що “Омікрон” скоро витіснить “Дельту”. Світові тенденції підтверджують, що для цього потрібно до 8 тижнів поширення нового варіанту. За його словами, пікові показники захворюваності припадуть на середину лютого.


Фото з відкритих джерел

А доцент, кандидат медичних наук, педіатр Марина Мургіна розповіла, що темпи поширення штаму коронавірусу “Омікрон” та його заразність серед дітей можна прирівняти до кору.

“Коли ми мали справу із британським штамом і “Дельтою”, у дітей набагато частіше спостерігалося таке ускладнення, як мультисистемний запальний синдром, який був досить важким ускладненням ковіду і давав тривалий перебіг і важкий стан. При “Омікроні” у дітей цього ускладнення ми практично не бачимо. Тоді дітей хворіло менше, але важче. Зараз поширеність і заразність “Омікрону” прирівнюється до кору. Діти контактували у дитячих садках та школах, після чого маємо таке швидке і масове розповсюдження”, – зазначила вона.

За її словами, якщо на початку пандемії частка дітей серед усіх хворих становила до 7%, то за січень-початок лютого цей показник збільшився до 13%.

1News за темою: У Івано-Франківській області для пацієнтів з коронавірусом розгорнули 200 додаткових місць

Яка ситуація в Києві

Київ на сьогоднішній день пребуває в оранжевій зоні карантину. Але за динамікою госпіталізацій уже кілька днів відповідає червоній. За словами головного санітарного лікаря Києва Сергія Чумака, столиця зможе уникнути жорсткого карантину лише в тому разі, якщо захворюваність піде на спад.

“У Києві значно зросла динаміка госпіталізацій – 54-55%. Можна сміливо сказати, що ми на порозі червоної зони. Захворюваність досить висока, але якщо вона піде на спад, ми можемо залишитися в помаранчевій зоні. Офіційно у нас поки що помаранчева зона”, – заявив Чумак.

А ось захворюваність дітей у порівнянні з минулим тижнем низька. “Якщо у класі відсутні понад 20% учнів, то директорам шкіл дана можливість розпускати дітей додому. Перейти на віддалену форму навчання. Таке рішення ухвалює керівництво навчальних закладів”, – додає Сергій Чумак.

1News за темою: Вчені довели, що хом’яки здатні заражати людей коронавірусом

За яких умов можуть відмінити карантин

Україна у перспективі планує скасувати карантинні обмеження, включно з масковим режимом, за прикладом низки європейських країн. Але для цього, за словами голови комітету охорони здоров’я Верховної Ради Михайла Радуцького, необхідно суттєво збільшити темпи вакцинації у країні.

“Нині немає підстав суттєво послаблювати обмеження. Україна продовжить реагувати на розвиток пандемії в рамках адаптивного карантину, який уже довів свою ефективність”, – зазначив нардеп.

Українцям виплатять гроші за бустерну вакцинацію
Фото з відкритих джерел

Водночас він назвав країни, в яких вже почали пом’якшувати карантин – Ізраїль, Данія, Франція, Швеція та інші. При цьому Радуцький відзначив високий рівень вакцинації у цих країнах та дію паралельних обмежень.

Крім того, в деяких державах уже пройшов пік хвилі коронавірусу, тоді як в Україні він очікується лише за два тижні.

“В Україні ситуація суттєво відрізняється від країн, що відмовляються від обмежень. У нас вакциновано приблизно 50% дорослого населення, низький рівень щеплення груп ризику (всього 40% у категорії 60+), бустерну дозу отримали 450 тис. осіб, тобто лише кілька відсотків населення”, – зазначив Радуцький.

Але у перспективі “Україна, безумовно, піде шляхом європейських країн”.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button