Україна

Падіння Іл-76: у “списку загиблих” виявили тих, кого обміняли раніше


Падіння Іл-76: у списку загиблих виявили тих, кого обміняли раніше

Дані 17 людей з оприлюдненого росіянами списку збігаються з даними 17 військовослужбовців ЗСУ, обміняними 3 січня.


Після падіння під Бєлгородом російського воєнного літака ІЛ-76 російські пропагандисти заявили, що на борту “находилися українські полонені, яких везли на обмін”. Правдивість опублікованого росіянами списку не підтверджена і викликає сумніви. Військовий кореспондент Андрій Цаплієнко вказав на невідповідності у списку.

За даними російського Міноборони, на борту Іл-76 нібито перебували 65 українських військовополонених, троє російських військових та шість членів екіпажу. Головний редактор RT, пропагандистка Маргарита Симоньян опублікувала список людей, які нібито загинули під час катастрофи. У ньому вказано імена, прізвища та дати народження 65 осіб.

“В опублікованому списку українських військовополонених, які нібито перебували на борту Іл-76, що розбився, є ті, кого вже обміняли раніше”, – зазначив Цаплієнко.

Так, під 22-м номером у списку значиться Коноваленко Максим Анатолійович, який народився 3 вересня 1990 року.
 
За даними проєкт Wartears, який публікує дані українців у російському полоні, військовослужбовця з таким самим ім’ям і датою народження обміняли 3 січня. Його взяли в полон у Маріуполі у квітні 2022 року. Загалом, дані 17 людей зі списку Симоньян збігаються з даними 17 військовослужбовців ЗСУ, обміняними 3 січня.

Нагадаємо, у Бєлгородській області зазнав аварії військово-транспортний літак Іл-76. У Міноборони РФ заявили, що на борту літака нібито перебували 65 полонених ЗСУ, які перевозилися до Бєлгородської області для обміну.

Водночас українські ЗМІ заявили, що Іл-76 перевозив ракети до комплексів С-300. Згодом Генштаб ЗСУ зробив заяву на тлі інформації про Іл-76.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button