Україна

Остання модернізація ракети Х-101 не виправдала очікувань РФ – Генштаб


Остання модернізація ракети Х-101 не виправдала очікувань РФ – Генштаб

Запаси Х-101 у РФ знизилися, тому вона використовує ракети вже 2023 року виробництва, зазначив Микола Данилюк.

 
Остання модернізація російської крилатої ракети Х-101 не виправдала очікувань РФ. Проте Москва знаходить способи виробництва ракет, тому можуть з’явитися нові модифікації підвищення смертоносності ракет. Про це заявив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння і військової техніки Генерального штабу Збройних сил України полковник Микола Данилюк на брифінгу у Military Media Center у четвер, 16 лютого.
 
“Значна допомога західних партнерів у посиленні нашої системи протиповітряної оборони та напрацювання досвіду розрахунками ППО призвела до зниження ефективності російських ударів по території України. Основна ракета, яку вони використовують та позиціонують як високоточну зброю, – ракета Х-101”, – розповів він.
 
За його словами, Х-101 – одна з найновіших розробок російського ВПК, якою “пишається країна-агресор”, водночас окупанти змушені проводити модернізацію цієї ракети. Разом з тим, росіяни зіткнулися з проблемою точності наведення ракет і ударними темпами почали нарощувати можливості наведення.
 
Основною відмінністю нової оптикоелектронної системи наведення Х-101 є наявність трьох нерухомих об’єктивів. У старій версії – один об’єктив, встановлений на поворотний механізм із кутами повороту до 10 градусів. Також зміни були внесені до електронно-обчислювальної машини ракети. Данилов додав, що це є “прямим доказом залежності російського ВПК від іноземних компонентів”.
 
У нових ракетах ворога виявлено блок постановки пасивних перешкод Л-504. Блок оснащений піропатронами з дипольними відбивачами. Дипольний протиударний відбивач – один із засобів радіолокаційного пригнічення, є смужкою з фольги або металізованого паперу.
 
Данилюк підкреслив, що масованого прориву української протиповітряної оборони не відбувається, а російські ракети все частіше падають на їхній же території, не долітаючи до України. Крилата ракета Х-101 продемонструвала обмежені можливості щодо прориву української системи ППО.
 
У Генштабі зазначили, що запаси Х-101 у РФ значно знизилися, тому росіяни використовують ракети вже 2023 року виробництва (перший квартал).

Х-101 – російська стратегічна крилата авіаційна ракета, призначена для ударів по важливих наземних цілях. Ракета здійснює політ на дозвукових швидкостях, має варіативний профіль польоту завдяки можливості зміни висоти від 30 до 6 тис. м. Приблизна вартість ракети Х-101 – 12 млн. доларів США.
 
Нагадаємо, вночі 16 лютого російські окупанти здійснили міксовану атаку на Україну, застосувавши ракетоносії, дрони та літаки стратегічної авіації.
 
Нагадаємо, російські окупанти випустили 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс із району Каспійського моря.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button