Україна

Особливий статус полякам: стали відомі деталі законопроекту


Особливий статус полякам: стали відомі деталі законопроекту

Зеленський пропонує надати громадянам Польщі ті самі права та гарантії, які отримали українці у Польщі з початку війни в Україні.

 
На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту про особливий статус громадян Польщі, який у понеділок, 11 липня, вніс до парламенту президент Володимир Зеленський.
 
Законопроект називається “Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України”.
 
Законопроект передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, аналогічних встановленим у прийнятому 12 березня 2022 року польському законі “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни”.
 
У розробленому з ініціативи президента законопроекті передбачається, зокрема, надання громадянам Польщі та членам їхніх сімей можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону.
 
Поляки також отримають право на працевлаштування, провадження господарської діяльності, навчання у навчальних закладах, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.
 
В Офісі президента пояснили, що на цей крок президент пішов “на знак подяки польському народу за солідарність та підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності”.
 
Нагадаємо, сьогодні президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект щодо надання полякам в Україні особливого статусу. Символічно, що це сталося у день вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії, яка розділила два народи.
 
Також сьогодні повідомлялося, що Зеленський надав польському Перемишлю звання Місто-рятівник.
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button