Україна

Орендар кінотеатру «Київ» два роки не платив за оренду: ухилятися від сплати допомагали в КМДА

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру директору Департаменту комунальної власності м. Києва КМДА, його першому заступнику, а також директору КП «Київкінофільм» за фактом службової  недбалості. Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

За даними слідства, у 2019 році перший заступник начальника  Департаменту та директор Київкінофільму уклали з приватним товариством трьохсторонній договір про оренду приміщень кінотеатру «Київ» площею понад 7 тис кв м. Орендна плата становила 2,1 млн грн. З червня по листопад 2019 року товариство здійснювало виплати у повному обсязі.

Однак у подальшому орендар звернувся до Департаменту комунальної власності м. Києва з проханням перевірити стан використання будівлі кінотеатру. У зв’язку з цим, директор Департаменту утворив комісію, яка вже наступного дня склала акт про зупинення виконання сторонами своїх зобов’язань по договору оренди в частині нарахування та сплати орендної плати через нібито неможливість використання орендарем приміщень кінотеатру.

Зазначений акт став підставою для припинення нарахування орендної плати, починаючи з грудня 2019 року. Він був підписаний представником балансоутримувача – директором КП «Київкінофільм» та керівником відділу Департаменту комунальної власності м. Києва.

В ході досудового розслідування встановлено, що складення вказаного акту не передбачено чинним законодавством, а порядок вирішення спорів в частині придатності об’єкта оренди до використання за цільовим призначенням відноситься до компетенції суду.

Крім того, згідно висновку комплексної судової будівельно-технічної експертизи приміщення кінотеатру «Київ» на теперішній час повністю придатне для експлуатації за цільовим призначенням – організації кінопоказів.

Такі дії посадовців завдали матеріальної шкоди територіальній громаді міста Києва на суму понад 22 млн грн у вигляді недоотриманих щомісячних орендних платежів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Викрито правопорушення прокурорами спільно зі слідчими Шевченківського управління поліції ГУ Нацполіції у місті Києві за оперативного супроводу ГУ СБУ в м. Києві та Київській області.

Нагадаємо,  2019 році київська влада відмовилася продовжувати договір оренди з КЦ «Кінотеатр “Київ”», за керівництва якого кінотеатр функціонував як культурний центр, місце проведення кінофестивалів та показів незалежного кіно. У КМДА вважали, що компанія сплачує замало грошей за оренду.

Новим орендарем стала приватна компанія «Сінема-Центр», яка запропонувала платити понад два мільйони гривень щомісяця.

Back to top button