Україна

Опитування: 70% українців вважають, що нація долає суперечності


Опитування: 70% українців вважають, що нація долає суперечності

Більшість громадян переконані, країна на сьогоднішній день іде шляхом об’єднання і подолання суперечок.

Більшість українців – 69% – вважають, що громадяни України долають суперечності і гуртуються як політична нація. Про це свідчать результати опитування, яке оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології в понеділок, 22 січня.

Намагання організувати внутрішній розбрат та поляризувати українців за можливими лініями розколу залишається одним із основних інструментів Росії у війні проти України, зазначають соціологи.

За даними КМІС, у 2020 році тільки 35% українців вважали, що країна йде шляхом об’єднання, а 58%, навпаки, тодішню ситуацію сприймали як рух до розколу.

“Після широкомасштабного вторгнення погляди українців кардинально змінилися. На кінець 2023 року більшість українців – 69% – дотримувалися думки, що українці потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації. Частка тих, хто бачить поглиблення суперечностей і розкол, скоротилася до 25%. Решта 6% не змогли визначитися зі своєю думкою”, – йдеться у повідомленні.

У всіх регіонах більшість населення вважає, що українці долають внутрішні суперечності і йдуть шляхом згуртування. Відносно більше таких на заході (74%) і в центрі (69%).

На півдні та сході переконлива більшість бачить згуртування в єдину політичну націю (відповідно 66% і 65%).

Крім того, незважаючи на мову спілкування вдома, більшість респондентів вважають, що внутрішні суперечності долаються українцями.

Серед українськомовних респондентів частка таких респондентів дещо вища (75%), проте і серед російськомовних респондентів більшість (60%) оптимістичні щодо єднання українців.

Як ми вже писали, за даними соцопитування, українською вдома розмовляє 65% жителів країни.

Опитування: 63% росіян підтримують війну в Україні

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button