Україна

Опублікували рідкісні кадри ЧАЕС під час окупації


Опублікували рідкісні кадри ЧАЕС під час окупації

Російські військові захопили Чорнобильську АЕС, відключили всі камери спостереження, крім однієї. Так оператор турів до Чорнобиля з перших днів війни передавав ЗСУ інформацію про росіян.

 
Агентство Associated Press опублікувало архів відеозаписів, зроблених на контрольно-пропускному пункті на Чорнобильській АЕС наприкінці лютого 2022 року. Як зазначає агентство, це одна з рідкісних відеофіксацій дій російської армії у перші дні війни.
 
За кілька місяців до того, як Росія вторглася в Україну, власник фірми, яка організовує туристичні тури в зону відчуження, Ярослав Ємельяненко вирішив встановити камеру на батарейках, яка показує туристичний інформаційний центр своєї компанії на контрольно-пропускному пункті біля Чорнобильської АЕС.
 
Уявіть собі його здивування, коли 24 лютого він сидів у своїй київській квартирі і в прямому ефірі показав, як десятки російських танків рухаються на південь від Чорнобиля, місця найстрашнішої у світі ядерної катастрофи до української столиці.
 
“За дві години ми побачили на камерах безліч російської техніки”, – заявив в засновник Чорнобиль Тур Омеляненко.
 
 
 

 
 
 
Російські військові відключили всі офіційні урядові камери спостереження, але не помітили невелику камеру, яку Ємельяненко встановив для спостереження за своїм кіоском, де його співробітники продавали сувеніри та листівки.
 
Чорнобиль Тур возив туристів через зону відчуження, радіоактивну зону навколо станції, показуючи їм об’єкт, довколишнє місто, побудоване для розміщення робітників, та радіоактивні ліси.
 
Омеляненко відразу вирішив надати своє відео уряду України. Протягом кількох днів, поки не вистачало заряду батареї, Омеляненко та його колеги відстежували і кожні 10–15 хвилин передавали дані до української армії.
 
Нагадаємо, російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС у перший день широкомасштабного нападу РФ на Україну 24 лютого. Понад три тижні ЧАЕС перебувала під російською окупацією.
 
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button