Україна

Опалювальний сезон – Олег Попенко заявив, що в країні бракує запасів газу і вугілля – 1News


Фото з відкритих джерел

А влада запевняла, що все нормально, нагадав експерт

В Україні на сьогодні бракує газу і вугілля. Так, той газ в обсязі 300 млн кубометрів, який зараз закуповує країна, піде відразу для теплокомуненерго і для опалення приватних домівок. Про це в ефірі на “Першому Незалежному” заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Гість студії, коментуючи заяви представників влади, які запевняли українців щодо того, що в країні достатньо енергоресурсів для того, щоб пройти опалювальний сезон, зазначив: “За моїми розрахунками нам на опалювальний сезон не вистачало (я ці розрахунки робив ще у листопаді-грудні) 2 млрд кубометрів газу. Влада запевняла нас, що все нормально. На сьогодні КМУ вже заявив, що ми докуповуємо 300 млн кубометрів газу – при теплій зимі! Вони кажуть, що ми цей газ закачуємо у наші підземні газосховища. Це неможливо – одночасно піднімати газ для опалення наших домівок і постачання газу у приватний сектор і одночасно його туди закачувати. Фактично ми сьогодні закуповуємо газ, який піде відразу для теплокомуненерго і для приватних домівок. От і все. Тобто нам на сьогодні газу не вистачає”.

1News за темою: Кушнір: Влада цинічно бреше населенню щодо планових відключень електроенергії і готовності до опалювального сезону

Експерт продовжив, що станом на цей момент запаси вугілля на складах становлять трохи більше 700 тисяч тонн, а за нормативною документацією, потрібно тримати на складах близько 2 мільйонів тонн.

“Із того вугілля, яке у нас накопичене, у нас всього лише 70 тисяч тонн антрациту. 70 тисяч тонн антрациту – це, наприклад, Зміївській чи Трипільській ТЕС на один день роботи”, – сказав Олег Попенко.

1News за темою: Марунич: Владі пощастить, якщо до кінця зими буде тепло, оскільки вона не була готова до опалювального сезону

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що високий рівень використання потужностей АЕС і наявність достатніх резервів генерації разом зі скороченням споживання газу і початком його імпорту є ключовими факторами, які забезпечать стабільне проходження Україною опалювального сезону 2021-2022 рр.

Додамо, 24 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що в українських підземних сховищах достатньо запасів газу і вдосталь вугілля – на електростанціях і в портах ці запаси перевищили вже один мільйон тонн. За словами президента, “ми можемо констатувати, що спокійно пройдемо весь цей опалювальний сезон”.

Зазначимо, НАК “Нафтогаз України” планує імпортувати в лютому близько 300 млн куб. м газу з Угорщини, Словаччини та Польщі.


Джерело

Back to top button