Україна

ООН оприлюднила доповідь про ситуацію в Україні


ООН оприлюднила доповідь про ситуацію в Україні

За період із серпня до листопада в Україні 576 осіб загинуло, а 1864 дістали поранень. При цьому 86% цих жертв припало на територію, контрольовану Україною.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну матиме довгострокові сукупні наслідки впродовж багатьох поколінь. Про це йдеться у доповіді Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) повідомляє Кореспондент.net у вівторок, 12 грудня.

“Вплив нападів на цивільні об’єкти, порушень прав людини та страждань цивільного населення, свідками яких ми сьогодні є, буде відчуватися впродовж багатьох поколінь. Практично кожна сфера суспільного життя, від освіти й охорони здоров’я до економіки та соціальної згуртованості, зазнала згубних наслідків війни, яка завдає довготривалої шкоди соціальній, економічній та політичній структурі України”, – заявила голова місії УВКПЛ в Україні Даніель Белль.

За даними ООН, за період із серпня до листопада в Україні 576 осіб загинуло, а 1864 дістали поранень. При цьому 86% цих жертв припало на територію, контрольовану Україною, особливо на Донецьку, Харківську, Херсонську й Запорізьку області.

У доповіді УВКПЛ зазначено, що більшість жертв серед цивільних осіб і пошкоджень цивільної інфраструктури було спричинено артилерійськими обстрілами та ударами з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) поблизу лінії фронту. Майже чверть жертв серед цивільних осіб мала місце далеко від лінії фронту внаслідок ударів ракетами й дронами-камікаде, запущеними переважно росіянами, через що виникає відчуття, що «безпечних місць немає».

При цьому вказано, що порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість жертв серед цивільних осіб зменшилася завдяки евакуації цивільного населення з прифронтових районів та ефективній роботі українських систем ППО. Однак, ситуація з правами людини не поліпшується.

“Лише за останні чотири місяці мали місце грубі порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права, що тягнуть за собою серйозні наслідки”, – зазначила Белль, згадавши про катування, сексуальне насильство, вбивства цивільних осіб, свавільне затримання та інші посягання.

Значний ступінь фізичного руйнування цивільної інфраструктури, зокрема енергогенеруючих об’єктів і споруд зернової інфраструктури, а також забруднення мінами матимуть довготривалі негативні наслідки для функціонування України.

На тлі продовження руйнівної війни, зазначає УВКПЛ, Росія перейшла до примусового впровадження своїх правової, політичної та адміністративної систем в окупованих нею районах, що є порушенням міжнародного гуманітарного права. УВКПЛ вказує, що за міжнародним правом окупаційна держава повинна, наскільки можливо, зберігати існуюче становище.

“Замість цього Рося діє як держава, що здійснює суверенітет над окупованою територією, проводячи “вибори”, призначаючи російських суддів і застосовуючи російське законодавством, навіть заднім числом, а також призиваючи українських чоловіків на службу в своїх збройних силах”, – йдеться у доповіді.

Її автори закликали РФ забезпечити негайне повернення всіх депортованих і переміщених осіб, зокрема дітей та осіб з інвалідністю, і утриматися від зміни громадянського стану дітей, переміщених з України, зокрема їхнього громадянства і законних опікунів.

Нагадаємо, ООН просить виділити для України 435 млн доларів на гуманітарну допомогу для проходження зимового періоду.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button