Україна

Олігарх Фірташ пропонує Україні відмовитись від НАТО і стати «Швейцарією Євразії»

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, що тривалий час перебуває у Відні через судові процеси, вважає, що Україні потрібно дотримуватись нейтрального статусу і не намагатись вступити до НАТО. Його думку переказав адвокат Ленні Девіс у колонці для Medium.

«Моє запитання таке: чому Україна має вибирати між тим, щоб бути антиросійською або членом НАТО, чи навпаки – проросійською і антинатівською? Чому ми не можемо бути нейтральними — «Швейцарія Євразії?» Це відповідало б історичній позиції України, яка сягає середньовіччя, перебуваючи на торговому перехресті між Європою та Азією», – розмірковує Фірташ.

Він додав, що з подібною думкою виступив ще у 2014 році в колонці для видання KyivPost.

«У Європейському Союзі, на заході України, проживає близько 500 мільйонів людей, а на сході в Росії – близько 140 мільйонів людей. Україна – це не просто точка на карті. За територією Україна є найбільшою державою в Європі, а за чисельністю населення – шостою за величиною, з населенням понад 45 мільйонів чоловік. У нас добре розвинена інфраструктура — дороги, залізниці, трубопроводи, а також багато портів на Чорному морі. Ми маємо родючі землі, воду, корисні копалини та природні ресурси. Але наш найголовніший ресурс – це наші люди — високоосвічені та працьовиті. Це моя точка зору, що стосується нинішньої кризи: Америка, Європа та Росія можуть отримати вигоду від нейтральної України як економічного і торговельного партнера з усіма, і не маючи жодних військових союзників», – додав Фірташ.

Він додав, що «не сумнівається, що говорить від імені багатьох українців, які хотіли б мати найкраще з обох світів — нейтралітет, торгівлю з усіма та добрі стосунки з усіма. І чому б ні?».

Видання «Українська правда» стверджує, що Фірташ і цього разу хотів опублікувати свою думку в KyivPost, однак там не погодились.

Нагадаємо, у 2017 році інший український олігарх Віктор Пінчук опублікував свою статтю у виданні Wall Street Journal, в якій пропонував визнати, що Україна ніколи не стане членом НАТО і до того ж повинна розглянути тимчасове зняття з порядку денного питання вступу в Європейський союз.

Back to top button