Україна

Окупанти зруйнували античне місто Херсонес у Криму


Окупанти зруйнували античне місто Херсонес у Криму

На місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що створює навантаження на оригінальну споруду.

У тимчасово окупованому Криму російські археологи та забудовники повністю знищили Херсонес Таврійський. Про це повідомила старша наукова співробітниця Інститут археології НАН України Евеліна Кравченко на ІІІ Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи.
 
За її словами, на місці розкопок окупанти спорудили новий відкритий театр, а велику частину археологічних знахідок – фресок, посуду, ікон – вивезли до російських музеїв
 
У 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки: башти, стіни й колони. Пізніше на місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду, а потім почали будувати археологічний парк Новий Херсонес.
 
“Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами. Якимось чином вони розкопали там давнє джерело, тому все залило”, – розповіла Кравченко.
 
Херсонес Таврійський – єдина пам’ятка світового значення в Криму. Нині на місці археологічних залишків збудували фактично нове місто.

Росіяни знищили античний Херсонес Фото: Евеліна Кравченко/Facebook

Херсонес Таврійський – унікальна історична пам’ятка античної доби. Архітектором полісу став Гіпподам, в основу його будівельного плану покладена система поздовжніх і поперечних вулиць, які перетинаються під прямим кутом, утворюючи квартали.
 
Херсонес був демократичною державою, приваблював мислителів, науковців і дослідників. Також займав важливі торговельні позиції на Чорному морі. За часів Візанійської імперії лишався важливим адміністративним і торговим центром, місто стало одним із головних центрів християнства на півдні Криму.
 
Раніше повідомлялося, що Росія вкрала або зруйнувала понад мільйон українських музейних об’єктів.

Російські військові вкрали надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × one =

Back to top button