Україна

Окружний адміністративний суд Києва скасував Новий український правопис

Кабінет Міністрів оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) скасував постанову Кабінету міністрів України, якою у 2019 році було схвалено Новий український правопис.

Про це повідомив адвокат Дмитро Ільченко, котрий представляв інтереси позивача, – інформує 1NEWS.

“Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував постанову КМУ про так званий “новий правопис” (…) Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією”, – зазначив Ільченко.

Рішення ОАСК ще не набуло чинності, оскільки сторони мають право на апеляційне оскарження.

Нагадаємо, новий український правопис було затверджено Українською національною комісією з питань правопису у жовтні 2018 року. Тоді ж його схвалили спільним рішенням президія Національної академії наук та колегія міністерства освіти і науки. Кабінет міністрів схвалив правопис 22 травня 2019 року постановою № 437.

Фінальний текст нової редакції «Українського правопису» було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року і з цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису.

Кабінет Міністрів оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва, що задовольнив позов та скасував постанову «Питання українського правопису», якою схвалено нову редакцію «Українського правопису».

«Сьогодні, 28 січня, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. У зв’язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, Уряд має 30 днів», – зазначила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Як відомо, днями ОАСК задовольнив позов ексзаступника глави адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова і зобов’язав МОН забезпечити перегляд підручників з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли у світ у 2018 і 2019 роках, у частині достовірного викладу подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідності. Це рішення ОАСК ще не набрало законної сили, його може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Весною 2020 року ОАСК також визнав нацистською символіку дивізії СС “Галичина”, але згодом це рішення було скасовано колегією суддів Шостого апеляційного адміністративного суду.

Джерело: Німецька хвиля/Укрінформ

Back to top button