Україна

Офіс Генпрокурора провів уроки правової грамотності для понад 20 000 школярів

Офіс Генерального прокурора розпочав масштабний проект підвищення правової обізнаності учнів – до 30-річчя ратифікації Конвенції ООН про права дитини прокурори провели уроки у школах по всій Україні. Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

«Конвенція ООН – це світова дитяча Конституція, яку має знати кожна дитина. Вважаю нашим обов’язком потурбуватися про правову обізнаність дітей, тому сьогодні стартував всеукраїнський просвітницький проект, головна мета якого – підвищити рівень правової грамотності школярів та студентів. Я хочу, щоб кожна дитина знала як себе захистити», – заявила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Уроки для 20 000 школярів у майже 600 школах проводили прокурори Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур. Дітей знайомили з їхніми правами, вчили захищати себе від жорстокого поводження, обговорювали правила у спілкуванні з однолітками та дорослими, які допоможуть уникнути конфліктів. Важливою темою для учнів старших класів став «буллінг»  – прокурори розповідали як діяти, якщо дитина відчула тиск, або була свідком знущань над іншими.

«Головне правило – поділитися – з дорослими, яким ви довіряєте, можна звернутися до ювенальних прокурорів чи інших правоохоронців, які завжди допоможуть, або ж зателефонувати на безкоштовну національну дитячу гарячу лінію за номером 116-111»,  – розповіла прокурор Харківської обласної прокуратури Ірина Ковальова учням 9 класу Харківської гімназії № 152.

Наймолодші учні знайомилися зі своїми правами переглядаючи мультфільм про права дитини, грали у «добрі і погані вчинки», а також малювали положення Конвенції. За словами прокурорів, улюбленою статтею наймолодших школярів стала 31 стаття Конвенції, яка гарантує їм право на гру, відпочинок і дозвілля.

«Ключ до успіху – говорити про серйозні речі зрозумілими словами, тому ми разом з молодшими дітками дивилися мультик, збирали пазли положень Конвенції та говорили про дитячі мрії, а зі старшими школярами вели розмову на рівних, – розповіла прокурор Волинської обласної прокуратури Тетяна Супрунюк.

Кожна дитина отримала пам’ятку з актуальними для регіону телефонами, за якими можуть звернутися діти чи їх батьки у разі порушення прав дітей, вчинення протиправних дій стосовно них.

«Сьогодні прокурори про всій країні отримали мотивацію для роботи – ми подивилися в очі тим, чиї права щодня захищаємо. Таке неформальне спілкування з дітьми дуже цінне. Діти вчили свої права, а прокурори вчилися щирості та відкритості. На згадку я та мої колеги отримали подарунки – дитячі малюнки, «долоньки» з правами дітей та запрошення прийти знову», – поділилася враженнями начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко.

З учнями старших класів прокурори у жвавій дискусії обговорювали баланс між правами та повсякденним життям, обов’язками та відповідальністю, говорили про основи правової держави, місце права в їхньому житті. Діти розповідали про своє бачення роботи прокурора та дізнавалися чи збігається воно з реальністю. Деякі учні ділилися намірами у майбутньому отримати юридичну освіту, стати прокурорами.

«Сьогоднішній день – лише початок. Прокурори у школах та університетах від сьогодні стануть частими гостями. Ми відкриті до чесної розмови з дітьми та молоддю», – резюмувала Ірина Венедіктова.

Back to top button