Україна

Обвинуваченого у викраденні та катуванні активістів Майдану Юрія Вербицького та Ігоря Луценка засудили до 9 років ув’язнення

Прокуратура висувала Олександру Волкову також звинувачення у вбивстві і створенні організованого злочинного угруповання, але суд це не підтримав

Бориспільський міськрайонний суд Київської області оголосив вирок Олександру Волкову – обвинуваченому у викраденні та катуванні активістів Майдану Юрія Вербицького та Ігоря Луценка.

Про це інформує 1NEWS.

Волкова засудили до 9 років позбавлення волі, його визанчли винним у катуванні, викраденні та протидії мирним зібранням (ст. 340, ч. 3 ст. 27 і ч. 3 ст. 146, 127 УКУ).

За словами Луценка, прокуратура висувала Волкову також звинувачення у вбивстві і створенні організованого злочинного угруповання, але суд це не підтримав.

«Це – рішення першої інстанції, і вступить в силу не раніше, ніж відбудеться розгляд у апеляії. Це підсумок трирічного судового процесу, виснажливого і часом дуже неспокійного», – зазначив Луценко.

Нагадаємо, у ніч на 21 січня 2014 року активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали з Олександрівської клінічної лікарні Києва. Після цього потерпілих катували, а потім кинули в лісі. Від завданих травм і переохолодження Юрій Вербицький помер, Ігорю Луценку вдалося врятуватись. Чотирьом особам висунили обвинувачення в участі в складі злочинної групи та викраденні активістів.

21 січня 2021 Європейський суд з прав людини року оприлюднив рішення в п’яти справах Майдану, зокрема – у справі «Луценко і Вербицький проти України» щодо викрадення активіста Євромайдану та блогера Ігоря Луценка і вбивства іншого активіста, львівського фотографа Юрія Вербицького. Суд вирішив, що були порушені права заявників, передбачені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод: заборона катування, право на життя, свобода зібрань та об’єднання, право на свободу та особисту недоторканність

Ігорю Луценку держава має виплатити 19 000 євро (3000 євро як відшкодування матеріальної шкоди та 16 000 євро як відшкодування моральної шкоди); Сергію Вербицькому – 25 000 євро як відшкодування моральної шкоди.

15 квітня суд заарештував четвертого підозрюваного в справі: Олександра Перестюка взяли під варту на два місяці.

Джерело: Детектор медіа

Back to top button