Україна

Обстріл депутатів і стягування російських військ – що відбувається в Україні – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Росія і Білорусь домовилися продовжити військові навчання після завершення “Союзної рішучості-2022” 

Україна продовжує жити в неспокої на тлі чергового загострення на Донбасі та заяв про можливе вторгнення Росії. За попередню добу було зафіксовано сотні обстрілів, в результаті двоє українських військових загинули. Як в Україні, так і в Росії переконані, що найменша провокація може значно погіршити конфлікт і привести до непоправних наслідків. Детальніше про те, що відбувається на Донбасі та біля українських кордонів станом на 20 лютого, розповідаємо далі.

Ситуація на Донбасі

Ситуація в Донецькій і Луганській областях продовжує загострюватися. За даними штабу Операції Об’єднаних сил, 19 лютого незаконні збройні формування влаштували 136 обстрілів. З них 116-із застосуванням забороненої Мінськими угодами зброї.

Крім того, в Донецькій області був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно “Орлан-10”, з перетином лінії зіткнення. Також повідомляється про обстріл КПВВ “Щастя”, який три рази потрапляв під прицільний вогонь мінометів і станкових протитанкових гранатометів.

В результаті обстрілів 19 лютого двоє українських військовослужбовців загинули від осколкових поранень. Четверо військовослужбовців отримали поранення різного ступеня тяжкості і знаходяться в лікувальних установах. Один військовослужбовець отримав бойове травмування.

1News за темою: Ситуація на Донбасі погіршується: 136 обстрілів за добу, двоє загиблих, четверо поранених

З ранку 20 лютого противник здійснив 20 обстрілів на Донбасі. В результаті поранення отримав ще один український військовий. 

При цьому спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили, що 19 лютого зафіксували близько двох тисяч порушень режиму припинення вогню. За підсумками 18 лютого було зафіксовано 1600 порушень. 17 лютого було-870 порушень. В ОБСЄ підкреслили, що кількість порушень зросла до рівня, який фіксувався перед посиленням режиму припинення вогню.

Також 19 лютого під мінометний обстріл на позиції 30 бригади потрапили глава МВС України Денис Монастирський, група народних депутатів і 25 іноземних журналістів. Попередньо, ніхто з них не постраждав. 

Тим часом в ОРДЛО продовжують мобілізувати населення. Зокрема, жителям самопроголошених “ДНР” і “ЛНР” приходять повідомлення про те, що Україна нібито прийняла рішення наступати. У зв’язку з цим чоловіків, які проживають на територіях “республік” закликають терміново прибути до збірного пункту.


Фото з відкритих джерел

Водночас у Збройних силах України попередили про можливе загострення на Донбасі. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що кадрові військові і спецслужби готують на території ОРДЛО теракти, жертвами яких повинні стати мирні жителі.

1News за темою: У Держдумі РФ 22 лютого планують обговорити ситуацію навколо Донбасу

“Ворог прагне використовувати це як привід для звинувачення України і введення регулярних підрозділів Збройних сил РФ під виглядом “миротворців”, – зазначив він.

Раніше розвідка Міноборони опублікувала список можливих цілей, де незаконні збройні формування можуть провести теракт.

Що говорить Україна

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не дозволить незаконним збройним формуванням безкарно обстрілювати позиції українських військ і населені пункти. При цьому він підкреслив, що Київ не хоче наступати і прагне до миру. Таку ж позицію озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він заявив, що Україна не планує і не виробляє ніяких наступальних військових операцій, провокацій, диверсій або обстрілів територій РФ. Він додав, що партнери “не ведуться на вкидання про агресивну Україну, яка на когось нападає”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба


Фото з відкритих джерел

Глава МЗС України, говорячи про напружені відносини з РФ, підкреслив, що мир на боці України не тільки на словах, але і на ділі.За його словами, Київ і західні партнери скоординували кроки, які покликані утримати Москву на дипломатичному треку. При цьому Україна готується до будь-якого сценарію, а тому “завдання по зміцненню обороноздатності і санкції ніхто не скасовував”, нагадав Кулеба. 

Він також додав, що Нідерланди змінили свою позицію і вирішили постачати зброю в Україну.

1News за темою: Ми не плануємо наступ на Донбасі, але обстрілювати себе не дозволимо, – Резніков

Тим часом на тлі загострення на Донбасі і загрози російського вторгнення Служба безпеки України посилила контррозвідувальний напрямок. В СБУ заявили про готовність реагувати на будь-які сценарії, які можуть дестабілізувати ситуацію всередині країни.

“Ми звертаємо особливу увагу на безпеку об’єктів критичної інфраструктури, посилили контррозвідувальний напрямок. У всіх регіонах України СБУ проводить відповідні навчання. З акцентом якраз на захист державного кордону і стратегічних об’єктів, протидія можливим терактам і диверсіям”, – заявив глава спецслужби Іван Баканов. 

Ситуація біля українських кордонів

Тим часом ситуація біля українських кордонів продовжує викликати занепокоєння. За словами президента України Володимира Зеленського, на тимчасово окупованих територіях у Криму та на Донбасі перебувають від 30 до 35 тисяч російських військових.

Глава держави припустив, що один обстріл або артилерійський постріл можуть призвести до повномасштабної війни з Росією. Зеленський побоюється, що до бойових дій можуть призвести провокації.

Президент України Володимир Зеленський
Фото з відкритих джерел

“Так що провокації, дійсно, дуже небезпечні, якщо є така кількість військ. Один обстріл, один артилерійський постріл можуть призвести до війни”, – зазначив президент України. 

Також стало відомо, що після завершення “Союзної рішучості-2022” Росія і Білорусь домовилися продовжити військові навчання. Зокрема, продовжиться перевірка сил реагування Союзної держави.

“У зв’язку з наростанням військової активності біля зовнішніх кордонів Союзної держави і загостренням ситуації на Донбасі, президентами Республіки Білорусь і Російської Федерації прийнято рішення перевірку сил реагування Союзної держави продовжити”, – заявив Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін.

За його словами, в ході перевірки мають намір ретельніше опрацювати етапи оборони.

Військові навчання “Союзна рішучість 2022”
Фото з відкритих джерел

Військові навчання “Союзна рішучість 2022”
Фото з відкритих джерел

За даними телеканалу Дощ, Росія продовжує звозити військову техніку до українського кордону. Відзначається, що 19 лютого військова техніка активно перевозилася із залізничної станції Коренево через місто Рильськ в Курській області. 

1News за темою: Зеленський і Макрон виступають за негайне скликання ТКГ і запровадження режиму тиші на Донбасі

style= “font-weight: 400; “>зокрема, журналістами був помічений проїзд чотирьох автомобільних платформ з військовою технікою: двох – з самохідною гаубицею” Мста-С”, двох – з БМП, а також однієї порожньої автоплатформи, що поверталася в Коренево. На самій станції очікували транспортування ще дві гаубиці “Мста-С” і кілька машин піхоти. 

По Рильську також пересуваються армійські “Камази” без номерних знаків, повідомляє ЗМІ. 

За словами двох місцевих жителів, військову техніку стали активно перекидати в бік населеного пункту Хомутівка останні два тижні. Військова техніка також зустрічалася вранці 19 лютого і на трасі М2 “Крим”. 

Нагадаємо, у зв’язку з ситуацією в останні тижні Міністерства закордонних справ Німеччини та Австрії закликали своїх громадян покинути Україну і утриматися від поїздок в цю країну.

1News за темою: Загострення ситуації на Донбасі: Франція радить своїм громадянам виїхати з України

Також покинути Україну своїм громадянам рекомендувало МЗС Франції. 

До цього з подібними рекомендаціями виступили влада 30 країн, серед них США, Велика Британія, Швеція, Італії, Мексика.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button