Україна

Обмудсман відреагував на звіт Human Rights Watch про протипіхотні міни


Обмудсман відреагував на звіт Human Rights Watch про протипіхотні міни

Дмитро Лубінець зазначив, що має до цього звіту певні зауваження, і наголосив на тому, що в цій організації позначили на карті Крим як частину Росії.

 
Міжнародна організація Human Rights Watch оприлюднила звіт про використання Україною протипіхотних мін, а уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець опублікував відповідь.
 
“Україна має справжні докази, що Росія докладає максимум зусиль для дискредитації України, насамперед, з метою ослаблення її військової підтримки. Тому ми закликаємо всіх партнерів враховувати цей фактор, перш ніж робити висновки щодо будь-яких звинувачень проти України”, – заявив омбудсмен.
 
Він зазначив, що використання протипіхотних мін, справді, є проблемою, оскільки за дев’ять років територія України стала найзабрудненішою у світі саме цими мінами, але в цьому не вина України.
 
“Очевидно, що це становить велику загрозу цивільним людям. Поясню одну важливу річ – ця проблема існує, тому що Україна протистоїть ворогові ще з 2014 року. Ворогу, який має набагато більше різного озброєння та використовує проти наших людей весь свій арсенал”, – наголосив чиновник.
 
Омбудсман додав, що Україна зверталася до ООН з приводу того, що не може повністю гарантувати виконання Оттавської конвенції (Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво та передачу протипіхотних мін та про їх знищення) у зв’язку з війною ще у 2018 році, але Росія не є стороною цієї конвенції.
 
“Тому для того, щоб протистояти жорстокому та цинічному агресору, який вдається до всіх варварських методів і не дотримується жодних норм міжнародного гуманітарного права, Україна потребує більш високоточної західної зброї”, – заявив Лубінець.
 
Окремо він поінформував про використання Росією заборонених боєприпасів і наголосив, що Росії байдуже, що використовувати на території України, оскільки її мета – знищення українців у будь-який спосіб.
 
Лубінець зазначив, що має до цього звіту певні зауваження, і наголосив на тому, що в цій організації позначили на карті Крим як частину Росії.
 
“Звичайно, зараз карту з сайту зняли. Проте факт залишається фактом! Що це? Помилка? Чи свідома підтримка окупації?”, – написав він.
 
Омбудсман наголосив, що Україна залишається відданою своїм міжнародно-правовим зобов’язанням.
 
“Наша держава завжди виявляла відкритість до розслідувань за будь-якими звинуваченнями”, – уточнив уповноважений ВР.
 
Раніше HRW зазначала, що війна в Україні активізувала захист прав людини.
Нагадаємо, у Росії ще навесні минулого року заблокували сайт Human Rights Watch.
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button