Україна

Обмеження карткових переказів. Нова ідея владиСюжет


Обмеження карткових переказів. Нова ідея влади

Національний банк напрацьовує рішення про обмеження карткових переказів та запровадження граничних лімітів переказу готівки через термінали самообслуговування.

Українська влада має нову ідею – обмеження карткових перекладів. Так обіцяють боротися з уникненням сплати податків та тіньовими платежами.
 
Що кажуть у НБУ
 
“З точки зору запровадження додаткових обмежень на операції фізичних осіб… обмежень за розпорядженням… власними коштами, це дуже сенситивна тема. Ми це питання опрацьовуємо з усіх точок зору”, – повідомила заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.
 
Вона наголосила, що проблема тіньових платежів справді актуальна. Це не стосується всієї країни, але при цьому торкається великої кількості компаній, які продовжують використовувати “найрізноманітніші механізми ухилення, зменшення оподаткування та інше”.
 
“Тому з урахуванням досвіду, який ми маємо, ми зараз опрацьовуємо це питання і далі вже радимося з нашими колегами з профільного комітету, як краще нам це зробити, щоб, з одного боку, не обмежити нормальний бізнес, нормальних людей, а з інший – таки зменшити можливості маніпуляцій та обходу закону”, – резюмувала заступник голови регулятора.
 
На час воєнного стану
 
Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев повідомив, що Нацбанк знайшов у банках та небанківських фінансових установах масові тіньові фінансові операції.
 
За його словами, у ході перевірки НБУ банків та небанківських фінансових установ було виявлено численні порушення, які створюють умови для проведення багатомільярдних обсягів операцій (переказів) з використанням електронних платіжних коштів, у тому числі через термінали самообслуговування.
 
За результатами перевірок було накладено штрафи на суму близько 486,35 млн. гривень, а також відкликано ліцензії деяких банків.
 
На його думку, у сегменті безготівкових платежів є окремі схеми здійснення заборонених видів господарської діяльності, зокрема:
 
– незаконної організації та проведення азартних ігор
 
– легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом
 
– шахрайські схеми з використанням “фішингу”
 
– використання віртуальних активів для проведення “сірих”/”тіньових” фінансових операцій
 
Гетьманцев стверджує, що на законодавчому рівні на період дії воєнного стану можуть встановити обмеження на здійснення фінансових операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів, лімітами на суми трансакцій, їх кількість тощо. А також граничних сум готівкових переказів, здійснених за допомогою терміналів самообслуговування.
 
“За результатами розгляду питання дав доручення відповідному підкомітету з підготовки разом із НБУ необхідних змін до законодавства”, – розповів Гетьманцев.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button