Україна

НСЗУ опублікувала список безоплатних досліджень з онкології, які входять до Програми медичних гарантій – 1News


Фото з відкритих джерел

Щороку в країні від онкозахворювань помирає близько 65 тисяч людей, ще 140 тисяч дізнаються про свій діагноз

Національна служба здоров’я України у Всесвітній день боротьби проти раку оприлюднила список безоплатних досліджень з онкології, які входять до Програми медичних гарантій. Про це повідомляє НСЗУ в телеграм-каналі.

“Щороку в країні від онкозахворювань помирає близько 65 тисяч людей, ще 140 тисяч дізнаються про свій діагноз. Проблема онкології в тому, що зазвичай вона дає про себе знати вже на пізніх стадіях, коли лікування є менш ефективним”, – зазначають в НСЗУ.

Проте є дослідження, які допомагають виявити рак на ранніх стадіях. У Програму медичних гарантій входять шість безоплатних інструментальних досліджень для груп ризику:

  • мамографія;
  • колоноскопія;
  • гістероскопія;
  • гастроскопія;
  • цистоскопія;
  • бронхоскопія.

Ці медичні послуги безоплатні за електронним направленням від сімейного або лікуючого лікаря. Саме лікар визначає необхідність проведення обстеження.

1News за темою: Голова НСЗУ розповіла про нові послуги у Програмі медичних гарантій

Нагадаємо, у Програму медичних гарантій на 2022 рік заклали понад 8 мільярдів гривень на лікування онкологічних хвороб. Це на 4,8 мільярда гривень більше, ніж минулого року. 

Також у 2022 році у Програмі медичних гарантій стартувала хірургія одного дня – нескладні втручання, після яких пацієнт уже за кілька годин може поїхати додому. Детальніше про послуги, які можна отримати, пояснили у Національній службі здоров’я України.


Джерело

Back to top button