Україна

Новим суддею Конституційного суду призначили товариша представника Зеленського

Призначення Віктора Кичуна відбулось завдяки голосам депутатських груп "За майбутнє" та "Довіра"

Верховна Рада призначила юриста Віктора Кичуна новим суддею Конституційного суду за квотою парламенту.

Він – викладач і кандидат юридичних наук, а раніше працював у банку з проблемними боргами, – інформує 1NEWS.

Призначення відбулось завдяки голосам депутатських груп “За майбутнє” та “Довіра”.

Фракція “Слуга народу” дала тільки 205 голосів.

“Якщо ви мене оберете, то у вас буде ще мінімум один прихильник стримування Конституційного суду. Я вважаю, що ми створили надмірну судову надінституцію, яка сьогодні фактично домінує у державі”, – заявив Віктор Кичун під час свого представлення у Раді.

Раніше призначити Віктора Кичуна рекомендувала фракція “Слуги народу”.

За даними BBC News Україна, Віктор Кичун – товариш представника президента Зеленського у Конституційному суді Федіра Веніславського.

Він сам це підтвердив у коментарі “Радіо Свобода”: “Це – мій колега, який зі мною працював довгий час . Ця людина – високий професіонал, порядна людина, тому я його рекомендував, фракція підтримала”.

Конфлікту інтересів Веніславський у цьому не вбачає.

Водночас західні юристи та країни G7 радили Україні почекати з призначенням нових суддів Конституційного суду до звершення судової реформи, яка б дозволила формувати КС на нових і більш прозорих принципах (зокрема, за участі незалежної комісії).

Через це призначення Кичуна критикувала опозиція.

Сам Віктор Кичун при обговоренні у Раді на це відповів, ще не проти участі міжнародних експертів у відборі суддів КС, але зараз процедура відбувається відповідно до чинних в Україні норм.

А Федір Веніславський нагадав про рішення КС, у якому той визнав, що “наявність міжнародних експертів у конкурсних комісіях – це загроза державному суверенітету України”.

У 2029 році Кичун отримав 223,3 тис. грн зарплати у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого і 1,15 млн грн доходу від заняття підприємницькою діяльністю. Його дружина Олена отримала 25,4 тис. грн соціальних виплат дитині з інвалідністю.

На банківських рахунках Кичун задекларував за 2019 рік 19,8 тис. дол., 29 євро та 116,3 тис. грн. Також він вказав 175 тис. дол. і 320 тис. грн готівкових коштів, його дружина – 52 тис. євро готівки. Він вніс у декларацію 513,5 тис. дол., позичених третім особам.

У спільній власності подружжя перебуває квартира у Києві (площа 43,4 кв. м), гараж у Харкові та земельна ділянка у Хмельницькій області (20 тис. кв. м). Як місце проживання Кичун вказав квартиру в Харкові площею 73,8 кв. м. Також він має право користування на підставі інвестиційного договору на три недобудовані квартири у Харкові.

Кичун задекларував 10 золотих злитків вагою по 100 грамів у спільній власності з дружиною, чоловічий годинник Paul Pikot та два золотих затискачі для краватки. Його дружина вказала золотий жіночий годинник Frederique Constant, золоті сережки та золоті каблучки.

Суддя та його дружина мають у спільній власності автомобілі VOLKSWAGEN СС (2015 року випуску) та LEXUS RX350 (2013 року випуску).

Кичун у декларації зазначив корпоративні права у компаніях “Десіжн мейкін груп”, “Рекламні інновації” та “Центр підготовки “Проєкт патріот” у спільній сумісній власності з дружиною. Станом на час подання декларації ці корпоративні права не були передані. За даними декларації, кінцевим бенефіціаром “Десіжн мейкін груп” і “Рекламні інновації” є Кичун, “Центр підготовки “Проєкт патріот” – його дружина Олена.

У 2019 році Кичун витратив 1,777 млн грн на придбання нерухомого майна та 50 тис. грн на оплату послуг.

Джерело: ВВС Україна/Укрінформ

Back to top button