Україна

Новий штам коронавірусу «Дельта» вже виявили в Україні: його привезли з Росії

Один з найнебезпечніших на даний час штамів коронавірусу «Дельта» вже зафіксували в Україні. Це в інтерв’ю ТСН повідомив секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов.

«Уже є два випадки – це мати 66 років і дитина – 16 років. Вони нещодавно повернулися з Росії, вже в Україні захворіли і їм провели тести. Вони госпіталізовані в Олександрівську лікарню, їх стан стабільний», – зазначив Данілов.

За його словами, в Україні є чотири лабораторії, які можуть виявляти новий штам, дві приватні і дві державні.

«У нас немає саме тестів, які виявляють індійський штам, ми звернулися до ВООЗ», – зазначив Данилов.

Щоб не допустити поширення індійського штаму, сьогодні зібрався Апарат РНБО. На засідання прийшов міністр охорони здоров’я, заступник міністра внутрішніх справ, представники профільних комітетів Вкрховної Ради, вірусолог, провідні медики та вчені.

Вони вирішують, зокрема, чи вводити обов’язкове ПЛР-тестування для людей, які приїжджають з Російської Федерації, Білорусі, Великобританії та Індії.

«Не виключаємо, що може бути повністю зупинене сполучення з деякими країнами. Тому що це дуже небезпечно», – відзначили на засіданні.

За оцінками медиків, штам «Дельта» в 1,6 разів заразніше, ніж штам «Альфа», який вперше виявили в Великобританії. «Дельта» вдвічі підвищує ризик госпіталізації і в півтора рази частіше призводить до реанімації хворих. Захиститися від нього можна тільки завдяки вакцинації.

Нагадаємо, «Європейська Солідарність» вимагає закрити кордон та остаточно припинити пасажирське сполучення з Росією.

Вчора під час селекторної наради, яка відбулася в Офісі Президента, обговорювалась можливість встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, де стрімко поширюється штам «Дельта».

Back to top button