Україна

Новий рівень загрози: РФ почала встановлювати на шахеди термобаричні заряди


Новий рівень загрози: РФ почала встановлювати на шахеди термобаричні заряди

Від вибуху термобаричного заряду, який ще неправильно називають “вакуумною бомбою”, неможливо сховатися у зоні ураження.

Росіяни почали використовувати у дронах-камікадзе Shahed-136 термобаричну бойову частину, що виводить загрози від такої зброї на абсолютно новий рівень. Про це у неділю, 4 грудня повідомив портал Defense Express із посилання на фахівця в галузі зв’язку, РЕР та РЕБ Сергія Бескрестнова.

За даними видання, термобарична бойова частина, яку ще помилково називають “вакуумною бомбою”, в першу чергу призначена для ураження закритих приміщень.

Defense Express зазначає, термобаричний тип заряду має зовсім інший принцип дії, аніж звичайна вибухівка. І головна небезпека полягає не в площі ураження, а в неможливості сховатися від вибуху в зоні ураження.

“Під час детонації термобаричного боєприпасу утворюється ударна хвиля, за якою починають рухатись елементи термобаричної суміші. Ця суміш взаємодіє з повітрям та сама з собою й утворюється “хмара” з температурою 2400-2600 °C, яка “живе” близько однієї секунди. Ця “хмара”, на відміну від ударної хвилі від фугасного боеприпаса, “розтікаючись” заповнює весь об’єм. Тобто від неї неможливо сховатися за рогом”, – зазначає видання.

Окрім високої температури людям в зоні ураження також загрожує і потужна ударна хвиля, яка травмує легені та слуховий апарат. Саме через це “шахед”, оснащений термобаричним зарядом, становить підвищену небезпеку для людей.

Нагадаємо, минулої ночі ППО збила десять із 12 запущених ударних дронів. 

В Україні завершили тестування “окопної РЕБ” для боротьби з дронами

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button