Україна

Посольство Швеції та перша леді України Олена Зеленська перетворили київські вулиці на AR-об’єкти

Посол Королівства Швеція в Україні Тобіас Тиберг і перша леді Олена Зеленська 6 червня презентували арт-зону, присвячену тисячолітній дружбі двох країн. Захід був приурочений до святкування Національного дня Швеції. Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Президента.

«Україну та Швецію об’єднують не тільки спільні події минулого, а й теплі, дружні взаємини в наш час. Розширюючи нашу дружбу та співпрацю, ми запускаємо україномовний аудіогід у Музеї Ваза в місті Стокгольмі. Це найпопулярніший музей Швеції», – повідомила дружина Президента України під час презентації.

Музей Ваза (Vasa Museum) – морський музей, розташований у столиці Швеції, на острові Юргорден. У ньому представлене судно «Ваза» – єдиний у світі корабель XVII століття, що зберігся до наших днів. Аудіогід українською у стокгольмському музеї став вісімнадцятим, запущеним у межах ініціативи першої леді України.

Присутні на презентації арт-зони мали змогу сфотографуватися в ній та перенестись у різні куточки Швеції за допомогою технологій доповненої реальності (англ. augmented reality, AR).

«Сьогодні ми презентуємо піший маршрут куточками Швеції просто тут, у центрі Києва. Ці куточки – це арт-зони, присвячені тисячолітній дружбі, різноманітності, гендерній рівності, інноваційності, екологічності та безбар’єрності», – сказав Посол Швеції Тобіас Тиберг.

З 6 червня до 1 липня всі охочі зможуть пройтися пішохідним маршрутом від Національного музею історії України до Арки дружби народів. На маршруті представлені ключові цінності, які найбільше об’єднують Україну та Швецію. Ініціатива презентована у партнерстві з першою леді України Оленою Зеленською.

Довідка. У Музеї Ваза представлено 64-гарматний корабель XVII століття. Його будівництво тривало близько двох років. Розміри судна становили 52 метри від верхівки щогли до кіля і 69 метрів від носа до корми; вага – 1200 тонн. На час завершення будівництва це був один з найбільших кораблів у світі.

Гордість шведського морського флоту, корабель «Ваза» був створений з величезною кількістю прикрас і золота, але неточний інженерний розрахунок призвів до того, що судно перекинулося й затонуло у стокгольмській гавані в 1628 році, під час свого першого плавання. Корабель підняли з морського дна 24 квітня 1961 року. Завдяки тому, що збереглося понад 95% первинних елементів конструкції, корабель «Ваза» є унікальною художньою цінністю та однією з найвизначніших туристичних пам’яток у світі.

Back to top button