Україна

Нові терміни ймовірного вторгнення Росії в Україну дала Служба зовнішньої розвідки Естонії – 1News

Естонська розвідка наголошує, що якщо Росія вибере війну, то рівень військової загрози по всій Європі підвищиться


Фото з відкритих джерел

Служба зовнішньої розвідки Естонії оприлюднила свій прогноз, згідно з яким Росія буде готова розпочати повномасштабну військову операцію проти України з другої половини лютого. Про це йдеться у звіті розвідників. 

За даними розвідки, восени 2021 року та взимку 2022 року Росія мобілізувала 150 тисяч людей на кордоні з Україною, розгорнувши частини та засоби з усіх своїх військових округів, включаючи Далекий Схід, та всіх дванадцяти армій. Це найбільше нарощування військової сили Росії за останні 30 років.

Крім трьох мотострілкових дивізій, однієї повітряно-десантної дивізії та однієї бригади морської піхоти, постійно дислокованих у регіоні, Росія перекинула в регіон понад 60 мотострілкових та танкових батальйонів, близько десяти ракетних дивізіонів “Іскандер” та понад 30 артилерійських та реактивних артилерійських дивізіонів на кордон з Україною.

“За нашою оцінкою, російські збройні сили готові розпочати повномасштабну військову операцію проти України з другої половини лютого. Після досягнення військової готовності для початку операції потрібне тільки політичне рішення”, – йдеться у звіті.

1News за темою: У Держдепі США зробили новий прогноз щодо російського вторгнення на територію України

Естонська розвідка наголошує, що якщо Росія вибере війну, то рівень військової загрози по всій Європі підвищиться. Зазначається, що війна в Україні не становить безпосередньої військової загрози для Естонії чи НАТО, однак політичний та військовий тиск Росії на країни Балтії в довгостроковій перспективі може посилитися, якщо Кремль досягне дипломатичного та/або військового успіху в українському питанні.

“Навіть якщо російське керівництво вдасться переконати відмовитися від військової агресії, Естонія та інші західні країни мають бути готовими до більш тривалого військового тиску з боку Росії – прямі загрози війни стали невід’ємною частиною зовнішньої політики путінської Росії за останній рік”, – підсумували в звіті. 

Нагадаємо, нещодавно спецслужби США оприлюднили термінове попередження союзникам по НАТО про напад Росії на Україну 16 лютого.

У вівторок, 15 лютого, офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков повідомив, що Південний та Західний військові округи Росії розпочали повернення військ у місця дислокації після навчань.

Згодом міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на заяву РФ про відведення військ від українських кордонів. Кулеба зауважив, що українська сторона повірить у відведення російських військ, коли матиме наочні докази.

А президент США Джо Байден заявив, що російське вторгнення досі є можливим попри заяви Росії про початок відведення військ.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button