Україна

Нове опитування показало – як змінилися політичні вподобання українців

Якби найближчим часом відбулися президентські вибори, найбільше голосів у першому і другому турах отримав би чинний глава держави Володимир Зеленський, а на виборах до Верховної Ради найбільшу підтримку українців здобула б партія «Слуга народу», передає 1NEWS.

Про це свідчать результати дослідження «Довіра до інститутів суспільства та політиків, електоральні орієнтації громадян України», проведеного Центром Разумкова.

Згідно з даними дослідження, за Зеленського у першому турі проголосували б 19,5% усіх опитаних або 29% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме.

За п’ятого президента, лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка мають намір проголосувати відповідно 10% і 16% опитаних, за співголову фракції ОПЗЖ Юрія Бойка − відповідно 10% і 15%, за лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко – відповідно 8% і 11%, за лідера партії «Сила і честь» Ігоря Смешка – відповідно 4% і 6%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – відповідно 2% і 3%, за експрем’єра Володимира Гройсмана – відповідно 2% і 3%, за голову секретаріату партії «ВО «Свобода» Руслана Кошулинського – відповідно 2% і 3%, за Голову ВР Дмитра Разумкова – відповідно 2% і 2%, за лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка – відповідно 1% і 2%, за мера Києва Віталія Кличка – відповідно 1% і 1%, за колишнього народного депутата з фракції «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула – відповідно 0,5% і 1%.

Зеленський у випадку електорального суперництва у другому турі з Порошенком отримав би 28% голосів усіх опитаних або 61% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, Порошенко – відповідно 17% і 39%.

У випадку виходу до другого туру Зеленського і Бойка за Зеленського проголосували би 31% усіх опитаних або 68% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Бойка – відповідно 15% і 32%.

За даними дослідження, якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, найбільшу підтримку виборців отримала би політична партія «Слуга народу» (за неї готові віддати свій голос 17% усіх опитаних або 27% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме).

За партію «Європейська солідарність» готові віддати свій голос відповідно 11% і 17% опитаних, за партію «Опозиційна платформа – За життя» – відповідно 11% і 16%, ВО «Батьківщина» – відповідно 8% і 11%, партію «Сила і честь» – відповідно 4% і 6%, ВО «Свобода» – відповідно 2% і 3%, партію «Українська стратегія Гройсмана» – відповідно 2% і 3%, Радикальну партію Олега Ляшка – відповідно 2% і 3%, «Партію Шарія» – відповідно 1% і 2%, партію «Громадянська позиція» – відповідно 1% і 1,5%, партію «УДАР Віталія Кличка» – відповідно 1% і 1%, партію «Голос» – відповідно 1% і 1%, Партію «За майбутнє» – відповідно 1% і 1%, партію «Опозиційний блок» – відповідно 0,5% і 1%, партію «Наш край» – відповідно 0,5% і 0,5%, партію «Пропозиція» – відповідно 0,4% і 0,3%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

 

 

 

Back to top button